Lani 12.260 osoba bilo žrtvama obiteljskog nasilja

U HRVATSKOJ je zabilježeno 12.260 žrtava obiteljskog nasilja, 8.209 zlostavljanih žena, a čak 3.115 maloljetnih osoba nazočilo je nasilju u obitelji podaci su to koje je MUP dostavio Banskim dvorima u okviru rada na programu aktivnosti za sprječavanje nasilja među mladima.

Podaci su zabrinjavajući, naglasila je novinarima potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor navodeći da su 1999. zabilježene 624 žrtve obiteljskog nasilja, 452 zlostavljane žene, te 286 maloljetnih osoba koje su nazočile nasilju u obitelji.

I dok su 99. zbog nasilja u obitelji prekršajno bile prijavljene 353 osobe, a prekršajnom sucu privedeno 78 osoba, lani je zbog tih razloga evidentirana 9.151 osoba, odnosno njih 1.655.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ti su podaci usko vezani s nasiljem među mladima i nad mladima, istaknula je Kosor, najavivši da bi do četvrtka trebale biti definirane konkretne mjere sprječavanja nasilja među mladima.

Posebna će se pozornost, kaže, morati posvetiti izvanškolskim aktivnostima.

Kosor je potvrdila da u resornim tijelima ne odbacuju mogućnost nove mreže domova za mlade na način da se razdvoje mladi koji su u domove stigli temeljem sudske odluke, od onih koji su u domu završili zbog nesređenih prilika u obitelji.

Najavila je da će se uskoro susresti s predstavnicima sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, od kojih je i potekla ideja o novoj mreži domova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara