54.92.172.79 US
 

Leko: Vijeće za novčanu potporu za 20-postotno povećanje školarina

Piše:
srijeda, 10.9.2003. 14:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Vijeća za novčanu potporu Ministarstva znanosti i tehnologije Vlado Leko potvrdio je danas Hini da je to vijeće jednoglasno preporučilo Ministarstvu znanosti i tehnologije da visinu školarine za studije na javnim visokim učilištima poveća za 20 posto u novoj akademskoj 2003./2004.

Vijeće za novčanu potporu održalo je jučer sjednicu na kojoj je prva točka dnevnoga reda, kako je rekao Leko, bila rasprava o visini školarina za studij na javnim visokim učilištima.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego uputio je na očitovanje Vijeću za novčanu potporu svoju odluku o 60-postotnom povećanju školarina za studije na javnim učilištima za akademsku godinu 2003./2004.

Ukidanje te odluke zatražili su neki studentski predstavnici, najavljujući i velike prosvjede ako do toga ne dođe.

Po Lekinim riječima, Vijeće za novčanu potporu smatra da predloženo 20-postotno povećanje školarina opravdava porast troškova poslovanja visokih učilišta od zadnjegs utvrđivanja cijene studija.

Osim toga, stajalište je Vijeća da predloženo povećanje uvažava minimalne potrebe visokih učilišta, a uzima u obzir i potrebe studenata.

Vijeće je, dodao je Leko, zaključilo i da buduće rasprave o školarinama moraju biti utemeljene na izračunu stvarne cijene studija po studentu i po studijskim područjima.

Što se pak tiče sustava participacije studenata u troškovima studija, Vijeće je zaključilo da bi on morao biti praćen odgovarajućim sustavom potpore studentima u obliku stipendija, poreznih olakšica, državnih i od države zajamčenih bankovnim kredita i slično.

Razliku između već naplaćenih prihoda i smanjenoga iznosa prihoda prema ovom prijedlogu javnim visokim učilištima treba nadoknaditi iz državnih izvora prilikom rebalansa Državnoga proračuna.

Vijeće za novčanu potporu ima deset članova, a osim predsjednika Leke, članovi su Ivan Pavić, Damir Magaš, Marčelo Dujanić, Jože Perić, Radoslav Galić, Lajoš Žager, Ilija Mojsović, Vilim Ribić i Jure Šimović.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije