MAGISTRA JUSTICIJA PROZIVA HEBRANGA DA ŠTITI TAJKUNIZACIJU LJEKARNI

Udruga Magistra justicija danas je prozvala ministra zdravstva Andriju Hebranga da selektivnim provođenjem, kako kažu, "nakaradnih" propisa o ljekarništvu štiti interese tajkuna koji drže na desetke ljekarni te zbog konkurencije žele uništiti male poduzetnike koji žele otvoriti ljekarane.

Tajnik Udruge Dražen Ćurić na konferenciji za novinare je kazao da Ministarstvo zdravstva propise o obveznoj udaljenosti između ljekarni (200 metara) primjenjuje samo na male poduzetnike, koji su cijelu imovinu uložili u ljekarnu, dok neki, kako kaže, monopolisti mogu imati veledrogerije jednu do druge.

Iznio je primjere da je na zagrebačkom Jelačićevom trgu otvorena nova ljekarna samo 50-tak metara od već postojeće, da su u Ilici dvije ljekarne na dva susjedna kućna broja, da je slično na Trešnjevci i u Samoboru.

"Ako je ministru stalo do provođenja takvih, nakaradnih propisa zašto nije ništa poduzeo da se takve ljekarne zatvore? To u praksi znači da neki tajkun ili oni koji su bliski ministru ne moraju imati niti udaljenost, no, kada u posao trebaju ući mali poduzetnici onda nastupa ministar i traži striktno provođenje nakaradnih propisa", rekao je Ćurić.

Ocijenio je da Ministarstvo zdravstva na taj način izravno ugrožava pravo na rad i na poduzetnišvo većine magistri farmacije, te da je cijeli sustav ljekarništva postavljen tako da pogoduje korupciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim Ministarstva zdravstva, u Udruzi za, kako kažu, katastrofalno stanje u hrvatskom ljekarništvu odgovornom drže i Hrvatsku ljekarničku komoru, odnosno njezinu predsjednicu Katicu Vugrinčić-Tomičić i traže njezinu ostavku te ispriku svim magistrama farmacije.

Predsjednica Magistre justicije Branka Crnošija prozvala je Vugrinčić-Tomičić da štiti interese tajkuna u ljekarništvu, a da je magistre, poput nje, izlagala šikaniranju i dovodila u nepovoljan položaj.

"Umjesto da štiti struku i ustavna načela, a jedno od njih je i to da su svi jednaki pred zakonom, Ljekarnička komora štiti samo privatne interese tako što postojeće zakonske propise provodi selektivno", kazala je Crnošija.

Upozorila je na, kako kaže, problematična mišljenja koja izdaje Komora za otvaranje ljekarni. "Zbog takvih mišljenja manjina je postala vlasnicima većine ljekarni dok su ostale magistre pretvorene u najamne radnice gotovo bez ikakve nade da jednoga dana otvore svoju ljekarnu", dodala je.

(Hina) xtr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara