Magistra justicija traži ostavku predsjednice Ljekarničke komore i proziva Hebranga da štiti tajkune u ljekarništvu

Magistra justicija traži ostavku predsjednice Ljekarničke komore i proziva Hebranga da štiti tajkune u ljekarništvu
UDRUGA Magistra justicija zatražila je danas ostavku predsjednice Ljekarničke komore zbog, kako kažu, katastrofalnog stanja u ljekarništvu i prozvala ministra zdravstva Andriju Hebranga da štiti interese veledrogerija i tajkuna u ljekarništvu.

U Udruzi Magistra justicija smatraju da kod otvaranja ljekarni vlada korupcija i nepoštivanje zakona, a za primjer navode da pojedinci, koje nazivaju tajkunima, imaju i po dvadeset ljekarni, dok većina magistara farmacija ne može otvoriti niti jednu.

Odgovornim za to smatraju Hrvatsku ljekarničku komoru i njezinu predsjednicu Katicu Vugrinčić-Tomičić koju traže da podnese ostavku jer, kako je na današnjoj konferenciji za novinare izjavila predsjednica Udruge Branka Crnošija, štiti interese uske skupine ljekarnika, a zanemaruje prava ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Udrugu su posebno problematična mišljenja za otvaranje novih ljekarni koje je davala Komora, a koja su omogućila da mala skupina ljudi postane vlasnikom većine ljekarni, dok su ostali magistri farmacije pretvoreni u najamne radnike, kazala je Crnošija.

Ministarstvo zdravstva i ministar Andrija Hebrang, koji je bio ministar 90-tih godina kad je i nastajao ovaj nakaradni sustav ljekarništva, štite interese tajkuna i veledrogerija, a degradiraju ljekarničku struku, kazao je Dražen Ćurić, tajnik nedavno osnovane Udruge Magistra justicija.

Ćurić je rekao da se bore za jednaka prava svih koji se žele baviti poduzetništvom u zdravstvu te da je Udruga upoznata s desetak slučajeva u kojima se, kako kaže, bezrazložno ne dopušta otvaranje ljekarni.

Po podacima Udruge, u Hrvatskoj ima 924 ljekarni. Najveći broj, njih 381, u vlasništvu je privatnih tvrtki od kojih neke imaju i po dvadesetak ljekarni. U vlasništvu gradova i županija je 219 ljekarni, magistri farmacija drže 179 ljekarni, a 145 ih je u zakupu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara