Manje zahtjeva za političkim azilom u Njemačkoj

BROJ podnositelja zahtjeva za političkim azilom u Njemačkoj u ovom je polugodištu 27 posto manji nego prošle godine, priopćilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

U prvom polugodištu ove godine ukupno su 26.452 osobe zatražile azil u Njemačkoj, što je najmanji broj azilanata zabilježen od 1987. godine. Najviše zahtjeva za političkim azilom, njih 3328, dolazi iz Turske. Iz nje slijede Irak sa 3003, te Srbija i Crna Gora sa 2429 podnositelja zahtjeva za azilom.

U prvih šest mjeseci ove godine 33 hrvatska građanina u Njemačkoj zatražila su politički azil. Prema informacijama ministarstva unutarnjih poslova potkraj 2002. ukupno se 195 osoba s hrvatskom putovnicom nalazilo u postupku isptivanja zahtjeva za azilom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina zahtjeva za azilom rješava se negativno. U prvom polugodištu ove godine od 48.000 procesuiranih zahtjeva samo 924 ili 1,9 posto riješeno pozitivno. Osobe s područja jugoistočne Europe u pravilu ne ispunjavaju uvjete za stjecanje političkog azila.

U nekim slučajevima, posebice kada se radi o pripadnicima manjina s Kosova, izdaje se tzv. zaštita od protjerivanja koja je međutim privremenog karaktera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara