MATICA HRVATSKA ZAPOČELA IZRADBU NOVOGA PRAVOPISA HRVATSKOG JEZIKA

Nakon opsežnih i sustavnih priprema i konzultacija, u okviru svoga programskog i stručnog sustava, Matica hrvatska započela je izradbu novoga pravopisa hrvatskoga jezika.

Izradbom svoga pravopisa, kako je danas priopćeno, Matica hrvatska želi pomoći svom članstvu i hrvatskoj javnosti u snalaženju pri pisanju hrvatskim standardnim jezikom i taj pravopis ni na koji način nije potaknut ni suprotstavljen drugim pravopisnim prijedlozima.

"Matica hrvatska stoga je, uz svoju stručnu skupinu koja priređuje pravopis, sastavila pravopisno povjerenstvo. To je povjerenstvo pripravno primiti i razmotriti svako stručno i meritorno mišljenje koje bi u tom poslu moglo pomoći", ističe se u priopćenju Predsjedništva Matice hrvatske.

Dodaje se kako je u ovoj prilici dobro reći da ta akcija ne ide za tim da učini nacionalno upitnim nastojanja onih koji su već ponudili svoja pravopisna rješenja i koji su svoje priručnike već udomili u mnogoj hrvatskoj kući.

"Matica hrvatska visoko cijeni dugogodišnju borbu i značajan napredak koji su takva rješenja značila u odnosu na tzv. 'novosadski pravopis'", navodi se i dodaje da će Matica hrvatska svoj pravopis ponuditi na javnu i stručnu raspravu te konstruktivno i tolerantno sudjelovati u raspravi oko tih i svih drugih jezičnih pitanja.

U priopćenju se podsjeća kako je hrvatski jezik i, napose, pitanja njegove standardizacije jedno od uporišta tradicije Matice hrvatske, ali i središnjih točaka njezina suvremenoga programa te da se tijekom proteklih dvaju stoljeća, primjereno društvenim uvjetima, odlučno i razborito, ali s punom odgovornošću u zagovaranju prava hrvatskoga jezika na dostojanstvo, stručnu i narodnosnu podlogu njegova razvoja, u više navrata, kad god je ocijenila da to treba učiniti, brinula oko hrvatskog jezika i njegova pravopisa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matica hrvatska ne želi, kako napominje Predsjedništvo, samostalno razrješavati pitanja hrvatskoga jezičnog standarda. Zato je poticala i stručnjake i tijela državne uprave da poduzmu takve korake koji će voditi k obvezujućim rješenjima i dogovorima.

"Matica hrvatska poštivala je i poštuje struku, jezikoslovnu kroatistiku te zbog toga u pitanjima hrvatskoga jezika i pravopisa ne može zaobići katedre i ustanove koje ga proučavaju, održavajući u tome smislu i dalje neposrednu vezu sa središnjom matičnom nacionalnom katedrom na Sveučilištu u Zagrebu", ističe se.

Matica hrvatska ne može više u novim okolnostima, kako se navodi, prihvaćati izvaninstitucionalno prosuđivanje o jezičnim pitanjima, iako ni raspravu koju bi poticali pojedinci ili grupe stručnjaka ne smatra nepotrebnom ni štetnom.

"Matica hrvatska vjeruje da su velike napetosti u vezi s hrvatskim pravopisnim problemima posljedica prakse što se pravopisi nisu pripremali kroz strukovno-institucijske dogovore, nego kao samostalan rad pojedinaca ili grupe, koji su podržali pojedini izdavači, što je, s pravom ili ne, poticalo nepotrebne nesporazume ili nesuglasice", kaže se u priopćenju.

(Hina) pp ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara