MEI: Hrvatska dobila status punopravnog člana programa CADSES

REPUBLIKA Hrvatska je na sjednici Nadzornog odbora programa Interreg III B CADSES održanoj 25. ožujka u Budimpešti dobila status punopravnog člana Programa CADSES, priopćeno je u petak iz Ministarstva europskih integracija.

Interreg III B CADSES odnosi se na transnacionalnu suradnju između državnih, regionalnih i lokalnih vlasti. Unutra Interreg III B programa definirano je 11 zemljopisnih područja, a RH sudjeluje u području CADSES-a (Central European, Adriatic, Danubian, South-Eastern Space).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
RH je ispunila sve zahtjeve za punopravno članstvo te početkom ožujka uputila službeni zahtjev za stjecanje punopravnog statusa u Programu, koji uz države članice Europske unije Italije, Njemačke, Austrije i Grčke imaju samo Slovenija i Mađarska.

Zahtjev RH, objašnjava se u priopćenju, temelji se na činjenici da je hrvatska Vlada , na svojoj sjednici održanoj 3. ožujka, usvojila Odluku o uspostavljanju Nacionalnog odbora za provedbu inicijative Interreg III u čiji će rad biti uključeni predstavnici tijela državne uprave te predstavnici svih županija. S druge strane, RH je osigurala financiranje projekata unutar programa CADSES i to na način da su kroz Program CARDS alocirana dostatna financijska sredstva koja će omogućiti sudjelovanje hrvatskih partnera u brojnim transnacionalnim projektima.

Status punopravnog člana uvelike mijenja položaj RH u Programu jer će zajedno s državama članicama te pojedinim državama pristupnicama za EU moći ravnopravno sudjelovati u selekciji projekata koji će biti financirani iz fondova Europske unije, kaže se na kraju priopćenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara