54.90.202.184 US
 

Mesić na forumu UNESCO-a govorio o toleranciji i ljudskim pravima

Piše:
petak, 29.8.2003. 13:02
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

TOLERANCIJA, ekumenizam i ljudska prava ključni su za uspostavu "istinskog" i "kontinuiranog" dijaloga među civilizacijama, kazao je u petak u Ohridu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na Forumu UNESCO-a.

"Ne samo sadašnji i trenutni dijalog, već dijalog kao kontinuirani proces", kazao je. Za istinski dijalog Mesić drži ključnima tri elementa "toleranciju, ekumenizam, ljudska prava".

On je pozvao na eliminaciju svih oblika netolerancije i diskriminacije bazirane na kulturološkim i civilizacijskim različitostima.

Istaknuo je važnost ekumenizma "koji pridonosi međusobnom upoznavanju i razumijevanju među ljudima različitih svjetonazora".

Pravo na život, samoodređenje, kulturni identitet, prava manjina, pravo na sudjelovanje u donošenju odluka unutar zajednica, pravo na razlike u mišljenju, vjersku slobodu i osobno dostojanstvo, ljudska su prava kojih je zaštita nadasve važna u JI, regiji u kojoj su vjerske, kulturološke i civilizacijske razlike u prošlosti i nedavnim ratovima služile kao instrument za agresiju.

Zadovoljan što u Nacrtu novog "Ustava za Europu" stoji da ona želi ostati kontinent otvoren za kulturni dijalog, Mesić je ocijenio da će "sudbina i uspješnost" nove Europe i EU ovisiti i o tome kako će se u nju integrirati zemlje, države i nacije koje su dugo vremena bile promatrane njezinom "periferijom".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije