54.80.87.250 US
 

Mesić za pozitivnu diskriminaciju nacionalnih manjina

Piše:
srijeda, 2.7.2003. 10:56
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić zauzeo se u srijedu u Zagrebu za načelo pozitivne diskriminacije pripadnika manjina u Hrvatskoj, iako oni prema zakonu uživaju ista prava kao i većinski narod.

"Pripadnici manjina, posve u skladu sa zakonom što smo ga nedavno donijeli, uživaju apsolutno ista prava, kao i pripadnici većinskog naroda. Ja bih otišao i korak dalje i primijenio bih načelo pozitivne diskriminacije, no - prema svemu sudeći - za to još nisu bili sazreli svi nužni uvjeti", rekao je predsjednik Mesić u svom govoru na Međunarodnoj konferenciji o integraciji manjina u jugoistočnoj Europi i na Baltiku.

Konferencija se održava u zagrebačkom hotelu Opera u organizaciji Misije OESS-a u Hrvatskoj i zagrebačkog Instituta za međunarodne odnose uz potporu njemačke Zaklade Friedrich Ebert i švedskog veleposlanstva u Zagrebu. Na konferenciji uz predsjednika Mesića sudjeluje ministar vanjskih poslova Tonino Picula, bivši švedski premijer i visoki predstavnik za BiH Carl Bildt, predstavnici diplomatskog kora u Hrvatskoj te predstavnici hrvatskih stranaka i brojnih nevladinih organizacija.

Predsjednik Mesić je istaknuo da je hrvatska pozicija u pogledu zaštite manjina posve jasna, ali da ponegdje još ima odstupanja.

"Ako me pitate ima li još ponegdje i ponekad slučajeva odstupanja od toga, moram vam potvrdno odgovoriti. No, to su doista usamljeni incidenti, to su - rekao bih - posljednji trzaji politike koja više ne stanuje ovdje", rekao je Mesić.

Mesić je rekao da Hrvatska i od svojih susjeda očekuje da se na isti način ponašaju prema manjinama.

"U vrijeme kada razvijamo sve intenzivniju regionalnu suradnju, kada ubrzavamo proces povratka izbjeglih i prognanih, kada - dakle - nastojimo poništiti rezultate rata i tzv. etničkog čišćenja koje ga je pratilo, a nerijetko bilo i njegovom svrhom, s pravom očekujemo od naših susjeda da se i oni na isti način ponašaju prema manjinama", rekao je hrvatski predsjednik.

Hrvatski predsjednik je naglasio da su manjine dragocjeni elementi u "učvršćivanju konstrukcije europske zgrade koju svi gradimo i kojoj svi želimo živjeti".

"Običavam reći da bi danas manjine valjalo izmisliti, kada ne bi već postojale", istaknuo je Mesić.

Prema Mesiću, većinski narodi na našim prostorima često su manipulirali s pripadnicima manjina.

"Ako se osvrnemo na povijest lako ćemo se složiti da su manjine, zato što su većinski narodi njima manipulirali i njima se služili u ostvarivanju svojih ciljeva, često doista bile remetilački faktor. To je pak rezultiralo težnjom da se manjine ili eliminiraju, ili asimiliraju, drugim riječima da ih se briše", kazao je Mesić.

Hrvatski ministar Tonino Picula je istaknuo da je zaštita manjina u Hrvatskoj na zakonodavnom planu zadovoljavajuće riješena, ali da se time ne treba zadovoljiti nego inzistirati na punoj provedbi zakonskih rješenja.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije