Michelangelo je možda bio autist

MICHELANGELO je možda patio od Aspergerovog sindroma, blažeg oblika autizma, smatraju britanski znanstvenici u svojoj najnovijoj studiji o jednom od najvećih umjetnika čovječanstva.
Za taj sindrom tipična je slaba socijalna i komunikacijska kompetencija, a vrlo je česta i posebna nadarenost na drugim područjima. Iz različitih povijesnih izvora proizlazi da je veliki renesansni umjetnik bio teška osoba koja je imala problema sa svojim suvremenicima, ustvrdili su Muhamed Arshad i prof. Michael Fitzgerald u studiji objavljenoj u stručnom časopisu "Journal of Medical Biography".

Autor poznate skulpture Davida i besmrtnih freski u Sikstinskoj kapeli bio je usamljenik kojemu se nitko nije uspio približiti, izoliran, sklon naglosti i koleričnim ispadima, naoko bešćutan, napisali su autori studije o Michelangelu. Pored gotovo opsesivnog bavljenja umjetnošću Michelangela praktički ništa drugo nije zanimalo. Svaki duži razgovor bio mu je odvratan, znao bi se često okrenuti i otići ostavljajući svog sugovornika u pola rečenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U sliku se, navode autori, uklapa i njegovo prinudno robovanje određenim ritualima kao i stalni pokušaji da kontrolira svaki aspekt svog života. Kad god mu to ne bi pošlo za rukom, Michelangelo je bio krajnje frustriran. Iz dostupnih izvora povijesne građe i zapisa suvremenika britanski su autori uspjeli rekonstruirati i da su slične crte pokazivali i Micheangelov otac i djed, što ukazuje da je poremećaj društvenih kontakata bio nasljeđen.

(Hina) xsd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara