54.144.73.205 US
 

Milošević iskoristio svjedoka optužbe za potvrdu svojih teza

Piše:
petak, 14.2.2003. 15:51
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA HAŠKOM suđenju Slobodanu Miloševiću u petak je nastavljeno sučeljavanje bivšeg jugoslavenskog šefa države i nekadašnjeg šefa kontraobavještajne službe JNA, umirovljenog generala Aleksandra Vasiljevića.

Haški okrivljenik Milošević, koji se na suđenju brani sam, nastavio je s protuispitivanjem generala Vasiljevića, načelnika Uprave za sigurnost JNA (bivši KOS) u razdoblju 1991./92. General, koji s Haškim sudom surađuje kao svjedok-pokajnik jer se nalazi među 15 suodgovornih na Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku, do sada je najizravnije, iz osobnog iskustva, teretio Miloševića.

U dva dana protuispitivanja Miloševiću su se pokušaji pobijanja svjedokova iskaza obično vraćali kao bumerang, jer bi Vasiljević još dopunjavao iskaz na njegovu štetu, pa je Milošević u petak promjenio taktiku. Od Vasiljevića je tražio da mu potvrđuje podatke koje je pribavila njegova služba ´90/92., a idu u prilog glavnoj tezi Miloševićeve obrane - da su Srbi vodili obrambeni rat.

Tako je tražio potvrdu obavještajnih izvješća o planovima HDZ-a za nasilno osamostaljenje Hrvatske, formiranju dobrovoljačkih sastava i ZNG-a, o naoružavanju Hrvatske, napadima na JNA, čistki Srba u MUP-u te snimanju filma o ministru obrane Martinu Špegelju.

Tužitelj je prosvjedovao rekavši da su ´ta pitanja izvan okvira glavnog ispitivanja´ no sudac Richard May ih je dozvolio, uz ocjenu da se čulo o naoružavanju Srba pa se može i o naoružavanju Hrvata.

Vasiljević ne samo da je potvrdio više od 60 Miloševićevih pitanja, već je i ispravljao krive citate iz dobro mu znanih izvješća.

Potvrđivao je navode optuženog o naoružavanju pojedinih skupina u Osijeku sredinom 1990. i postojanju grupa za ´tihe likvidacije´ viđenijih Srba, a također je navodio primjere podjele oružja članovima HDZ-a u Sinju, Splitu i Kaštelima.

Milošević je tražio potvrde tezi da su se Srbi počeli naoružavati tek kada su postali ugroženi naoružavanjem Hrvata što je svjedok djelomice potvrdio.

Bivši glavni kontraobavještajac JNA govorio je o naoružavanju RH linijom HDZ-MUP preko ´šest kanala´ i s raspoloživih 192 milijuna dolara, o pošiljkama iz Mađarske, Bugarske, Slovenije i Ugande (slučaj Kikaš). Otkrio je kako je britanski Foreign Office upozorio bugarske vlasti da se iz luke Varna, brodovima Lipa i Karolina, prevozi oružje za RH, no isporuka nije zaustavljena.

Vasiljević je, na traženje optuženog, potvrdio kako je osobno organizirao i sudjelovao u snimanju filma o Špegelju, te kako je snimljeno 19.5 sati video zapisa i 120 sati audio zapisa. Sucu Mayu opisivao je film kao autentičan, montiran kombinacijom javnih izjava hrvatskih političara i njegovih tajnih snimki.

Film o Špegelju trebao je poslužiti kao izlika za razoružanje Hrvatske, a Vasiljević je potvrdio da je 3/4. prosinca ´90. bila spremna akcija uhićenja 40 osoba povezanih s podjelom oružja.

Milošević je želio da mu general potvrdi ´kako sve govori da se radilo o nasilnoj secesiji RH´, no sudac May zabranio je pitanje.

Vasiljević je govorio i o operaciji ´Kanal´ kada je njegova služba pratila pripreme za isporuku dva broda oružja Hrvatskoj iz rumunjske luke Constanza u kolovozu ´91. Oružje, ranije namijenjeno PLO-u, 50.000 komada AK-47, različiti topovi i streljivo, plaćeni su ali do isporuka nikada nije došlo, rekao je.

Svjedok je i opisao neke pojedinačne incidente, kao što je onaj u Pakracu, na Plitvicama i druge tvrdeći kako je JNA samo razdvajala snage. Napad JNA na Vukovar pravdao je blokadom gradske vojarne.

Milošević je često ponavljao: ´govorio sam da je to koristan svjedok´. Sud je odobrio protuispitivanje još u ponedjeljak.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije