MINISTAR OBRANE BERISLAV RONČEVIĆ PRIMIO MINISTRE OBRANE BIH I SICG

Ministar obrane Berislav Rončević primio je u utorak u odvojene radne posjete ministra obrane Bosne i Hercegovine Nikolu Radovanovića te ministra obrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića koji u Hrvatskoj sudjeluju na međunarodnom seminaru Regionalnog središta za pomoć u verifikaciji i provedbi kontrole naoružanja (RACVIAC), priopćilo je ministarstvo obrane.

Tijekom razgovora ministar Rončević upoznao je sugovornike s procesom obrambenih reformi te s približavanjem Republike Hrvatske članstvu u NATO-u, a istaknuta je i spremnost da se iskustva stečena u tim procesima podijele sa susjednim zemljama, kaže se u priopćenju.

Raspravljena su i neka pitanja bilateralne suradnje te razmotreni aspekti njezina budućeg razvoja.

Bosna Hercegovina i Srbija i Crna Gora jedine su zemlje regije koje još nisu u nekom obliku sustava kolektivne sigurnosti, od NATO-a do Partnerstva za mir.

Na seminaru RACVIAC-a ministri obrane tih zemalja govorili su o napretku koji te zemlje ostvaruju i daljnjim planovima približavanja Partnerstvu za mir.

Intenzivnim radom na mijenjanju zakona na državnoj razini i na razini entiteta u Bosni i Hercegovini, potkraj prošle i početkom ove godine postignuto je da u toj zemlji sada postoji vojno zapovjedništvo svih bosanskohercegovačkih oružanih snaga, rekao je ministar Nikola Radovanović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bosni i Hercegovini sada postoji i demokratski parlamentarni nadzor nad oružanim snagama koji provodi posebni parlamentarni odbor za obranu koji se redovito sastaje, rekao je ministar.

Prvi korak u približavanju NATO-u je ostvarivanje dobrih odnosa sa susjedima, rekao je ministar obrane SCG-a Prvoslav Davinić. Taj se korak, rekao je, već ostvaruje, otvorenošću i potpunom transparentnošću.

Drugi je korak suradnja, rekao je Davinić i naglasio važnost trilateralne suradnje SCG-a, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, regionalni je sukob sada moguć samo na teoretskoj razini, jer samo dvije zemlje nisu u sklopu sustava kolektivne sigurnosti, ali potrebno je ujedinjavanje snaga u jedinstvenu frontu protiv terorizma koji je nova prijetnja globalnoj sigurnosti.

(Hina) xvm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara