Ministar Pančić i predstavnici udruga o ustroju fonda branitelja

MINISTAR hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivica Pančić sastao se danas predstavnicima Republičke koordinacije 14 udruga iz Domovinskog rata i s njima dogovorio da zajedno započnu sve potrebne aktivnosti koje će dovesti do ustroja i rada Fonda hrvatskih branitelja.

Po ministrovim riječima taj će fond postati najjači investicijski fond u državi.

Hrvatski sabor prošli je tjedan donio Zakon o Fondu hrvatskih branitelja koji predviđa podjelu dionica javnih poduzeća hrvatskim braniteljima.

Po tom zakonu Ministarstvo branitelja dužno je u suradnji s braniteljskim udrugama u zakonskom roku od 180 dana donijeti sve provedbene i druge akte nužne za rad fonda.

Potrebno je ustrojiti i Upravno vijeće fonda od sedam članova na čijem čelu će biti ministar hrvatskih branitelja, po jedan član iz ministarstva gospodarstva i saborskog Odbora za ratne veterane. Četiri člana imenovat će udruge.

Dogovoreno je da se proces kandidiranja skrati i okonča u nekoliko tjedana, rekao je Pančić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naveo je da će se dionice fonda podijeliti temeljem jedinstvenog registra hrvatskih branitelja koji je kompletiran na oko 95 posto.

Ocijenio je da je rad na ustroju Fonda bio javan i transparentan.

Pero Lovrić iz Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata nije jasno rekao kolika će biti vrijednost Fonda, ali je naglasio da će u njegovu portfelju biti najbolje dionice javnih poduzeća.

Dodao je da će se trećina dividende Fonda dijeliti kao dobit braniteljima, trećina će se ponovno investirati, a trećina će ići u posebni razvojni fond koji će pomagati braniteljima težeg imovinskog stanja ili u izvanrednim situacijama.

O namjeni te trećine dividende bit će donijet i posebni pravilnik dodao je Lovrić.

Naglasio je da je zakonom propisano da će fond kao investicijski raditi tri godine, a da se nakon toga odlukom Upravnog odbora ili Vlade može likvidirati, a novac podijeliti braniteljima.

Također se, po zakonu o investicijskim fondovima može i preoblikovati kao zatvoreni ili otvoreni investicijski fond. Kriteriji za dodjelu dionica biti će jedinstveni za sve i slični kriterijima po kojima su se nekada dijelile carinske povlastice braniteljima za povlašteni uvoz vozila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara