Ministar Šuker i Veleposlanik Njemačke Weiss potpisat će Ugovor o financijskoj suradnji

MINISTAR financija Republike Hrvatske, Ivan Šuker, i Veleposlanik Savezne Republike Njemačke, dr. Gebhardt Weiss, potpisuju 6. srpnja 2004. u 9.30 sati u Ministarstvu financija Republike Hrvatske, Katančićeva 5, Ugovor o financijskoj suradnji između Vlade Savezne Republike Njemačke i Vlade Republike Hrvatske. Ugovor se odnosi na projekt “Lokalna opskrba vodom i zbrinjavanje otpadnih voda na južnoj obali Jadrana” koji će se financirati zajmom Kreditne banke za obnovu (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW) u vrijednosti od 12 milijuna eura sa povoljnom kamatom.

Usto se za taj projekt stavlja na raspolaganje i zajam od 3 milijuna eura KfW-a te nepovratan doprinos financiranju u visini od 1 milijuna eura. Od godine 2000. Njemačka je Hrvatskoj u sklopu financijske suradnje omogućila kredite s povoljnom kamatom u ukupnoj vrijednosti od 67,5 milijuna eura.

U tu svrhu te za potrebne popratne mjere, Njemačka je dala ukupno oko 24,5 milijuna eura nepovratnih javnih sredstava, pretežito u obliku subvencija. Pored financijske suradnje, u sklopu njemačko-hrvatske tehničke suradnje njemačka je vlada u 2003. godini stavila na raspolaganje sredstva u iznosu od oko 300 tisuća eura za projekte „Poticanje malog i srednjeg poduzetništva“, „Izgradnja katastarskog sustava“, „Planiranje regionalnog razvitka“, „Izgradnja sustava REFA“, „Fond za studije i stručne kadrove“ i „Poticanje gospodarstva i zapošljavanja u prehrambenom gospodarstvu“. U 2004. godini, njemačka je strana osigurala za projekte tehničke suradnje 1,5 milijuna eura (projekt „Poticanje gospodarstva i zapošljavanja u prehrambenom gospodarstvu“) te 100 tisuća eura (projekt „Poboljšanje metrološke infrastrukture“).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1992. godine do danas, Njemačka je Hrvatskoj u sklopu tehničke suradnje stavila na raspolaganje sredstva u ukupnoj vrijednosti od 58 milijuna eura. Usto, Njemačka je u 2003. godini u sklopu Pakta o stabilnosti stavila Hrvatskoj na raspolaganje sredstva u vrijednosti od oko 1,8 milijuna eura, od toga npr. oko 150 tisuća eura (te u 2004. godini daljnjih 300 tisuća eura) u svrhu obnove stotinu kuća za oko dvjestopedeset povratnika i pedesetak drugih mještana u općinama na području Like, Karlovca i Siska. Od 2000. godine do danas, Njemačka je Hrvatskoj u sklopu Pakta o stabilnosti stavila na raspolaganje sredstva u vrijednosti od oko 10 milijuna eura.

Uz navedenu pomoć i suradnju, Njemačka participira i s 26 posto u svim sredstvima koje Hrvatskoj stavlja na raspolaganje Europska unija. Stjecanjem statusa kandidata Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, njemačka sredstva će se sve više usmjeravati preko sredstava Europske unije. Ukupna njemačka bilateralna pomoć Hrvatskoj od uspostave njezine neovisnosti iznosi otprilike 170 milijuna eura (samo sredstva središnje države).

Tehničkom i financijskom pomoći pruženoj Hrvatskoj, Njemačka i na materijalan način izražava spremnost da kontinuirano pruža potporu Hrvatskoj na njezinu putu prema Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara