54.162.163.181 US
 

Ministarstvo gospodarstva traži od "Mečelja" izmjenu garancije

Piše:
petak, 28.2.2003. 13:44
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO gospodarstva uputilo je danas ruskoj tvrtki ´Mečelj´ zahtjev za izmjenu teksta garancije za kupnju sisačke Željezare, tražeći jamstvo za naknadu štete u slučaju poništenja ugovora.

Ministarstvo gospodarstva primilo je jučer bankarsku garanciju tvrtke ´Mečelj´ za kupnju Željezare Sisak u stečaju. Riječ je o bankarskoj garanciji za dobro izvršenje posla tj. da tvrtka ´Conares Balkan´ neće prekinuti ugovor, odnosno da će održati punu zaposlenost u Željezari sljedećih pet godina.

Međutim, u tekstu garancije se navodi da garancija prestaje važiti u slučaju djelomičnog ili potpunog poništenja ugovora o kupnji željezare.

Ministarstvo gospodarstva, odnosno hrvatska Vlada, traži garanciju u slučaju poništenja ugovora za naknadu štete, a izdavatelj garancije izjavljuje da garancija ne vrijedi ako se ugovor poništi.

Uz to, za dokaz o neisplati plaće traži se rješenje za arbitražu pri Međunarodnoj trgovačkoj komori u Parizu, što je u potpunosti neprihvatljivo, ističu iz Ministarstva.

Ministarstvo gospodarstva je zahtjev za izmjenu garancije uputilo predstavniku ruske tvrtke ´Mečelj´ u Hrvatskoj.

Iz Ministarstva podsjećaju da je sa sindikatima dogovoreno da se plaće isplate kad ugovor s kupcem stupi na snagu.

Organizacija isplate plaća zasnivala se na osnovi bankarske garancije izdane od strane kupca, odnosno otkupu rezervnih dijelova i repromaterijala koji se nalaze u skladištu Željezare Sisak u stečaju.

Ministarstvo gospodarstva ističe da su ´Trubo Impex´ i svi ponuđači za kupnju sisačke Željezare sve navedene uvjete prihvatili bez pogovora. Međutim, ´Conares Balkan´ do danas nije sklopio ugovor o kupnji rezervnih dijelova i sirovina koje su mu neophodne za pokretanje proizvodnje, zbog čega kasni isplata plaća za siječanj.

Budući da se od Vlade RH traži skidanje hipoteke na određene pogone ´Željezare Sisak u stečaju´ kako bi kupoprodajni ugovor stupio na snagu Vlada ne može ove hipoteke koristiti za osiguranje isplate plaća, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije