54.80.97.221 US
 

Ministarstvo okoliša: Čelništvo Općine Primošten lažno optužuje za selektivno rušenje bespravne gradnje

Piše:
petak, 30.4.2004. 18:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbacilo je danas, kao neistinite, optužbe čelništva primoštenske Općine, koje je jučer na konferenciji za novinstvo ustvrdilo da Ministarstvo selektivno ruši bespravno sagrađene objekte, odnosno da ministrica Marina MatulovićDropulić izuzima od rušenja objekte svojega kuma Rina Jurića i poznatog vaterpoliste i HDZ-ovog saborskog zastupnika Perice Bukića.

"Ministarstvo ne provodi selektivno rušenje, nego iz prostora uklanja sve nelegalno sagrađene objekte, za koje je inspekcijski postupak proveden do kraja, i to nije akcija ni kampanja, već stalni posao inspekcije koji će trajati sve dok divlja gradnja postoji", priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Dodaje se kako je "stajalište ministrice Marine Matulović Dropulić da bez obzira tko je kome kum, stranački kolega ili prijatelj, podliježe zakonima, na isti način kao i svi građani ove države".

Ministarstvo, u priopćenju navodi da je za objekt Anite i Rine Jurića, građevinska dozvola izdana godine 1993., a za objekt Perice Bukića godine 2002., i to u skladu s PUP-om Bilo-Strane, koji je donesen 1990., i pretrpio jednu izmjenu 1991.

"Uz činjenicu da su ti objekti sagrađeni uz građevinsku dozvolu, važno je spomenuti da se oni ne nalaze na lokaciji Artić, gdje trenutno uklanjamo bespravno sagrađene objekte", navodi Ministarstvo.

Također ističe kako je "oba investitora dvaju bespravno sagrađenih objekata na lokaciji Artić, inspekcija na samom početku upozorila da na tom području ne smiju graditi. Kako su se oglušili na upozorenja i rješenja, te nastavili s gradnjom, inspekciji nije preostalo ništa drugo nego objekte ukloniti. Na toj istoj lokaciji i Rino Jurić je počeo čistiti i pripremati teren za bespravnu gradnju, ali je nakon intervencije inspekcija i zabrane gradnje, investitor postupio prema nalogu inspekcije i nije gradio".

U priopćenju se navodi kako ne stoji ni tvrdnja čelnika Općine Primošten da su inspekciji poslali 30-tak prijava, jer je, kaže Ministarstvo, "prema evidenciji Područne jedinice u Šibeniku, inspekcija ukupno u dvije zadnje godine zaprimila sedam prijava i prema njima postupa".

"Načelnik Općine Primošten, koji treba brinuti o provođenju zakona, izdaje, potpuno neovlašteno, bespravnim graditeljima potvrde o mogućoj legalizaciji njihova objekta i time ih dovodi u zabludu", navodi Ministarstvo.

Također dodaje kako "primoštenske vlasti najavljuju donošenje prostornog plana za koji se već sada zna da nije usklađen sa Županijskim planom, što se također ne može nazvati odgovornim ponašanjem prema prostoru koji službi poglavito lokalnom stanovništvu".

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na kraju priopćenja naglašava da će "inspekcija u Primoštenu - gdje aktualna lokalna vlast svoju nebrigu o prostoru i nestručno pristupanje poslu želi prikriti izmišljenim aferama - i dalje nastaviti djelovati".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije