54.166.212.152 US
 

Ministarstvo zdravstva o ilegalnom prometu "Dinamica"

Piše:
četvrtak, 19.8.2004. 17:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO zdravstva i socijalne skrbi danas je u vezi s informacijama o navodnom ilegalnom prometu lijeka sildenafila, zaštićenog naziva Dinamico, objavilo da nakon provedenog inspekcijskog nadzora u Plivi nisu utvrđene nepravilnosti u proizvodnji koja je, kako stoji u priopćenju, provedena sukladno dobroj proizvođačkoj praksi.

Prva serija lijeka proizvedena 2004. sadrži tablete jednake boje i oblika kao tablete proizvedene 2002. u sastavu pilot serije, dok unutarnje pakiranje prve serije ima jasno otisnuto zaštićeno ime lijeka i ne može odgovarati pripravku koji se navodno nalazi na ilegalnom tržištu, stoji u priopćenju kojeg je potpisao ministar zdravstva Andrija Hebrang.

"Kako nismo u posjedu lijeka koji se navodno nalazi na ilegalnom tržištu nije moguće utvrditi da li je lijek uopće proizveden u Plivi. Upravo stoga, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je zatražilo provođenje daljnjeg istražnog postupka od Ministarstva unutarnjih poslova", navodi ministar Hebrang.

Ministarstvo zdravstva priopćuje da je inspekcijski nadzor u Plivi proveden 18. i 19. kolovoza i da je utvrđeno da je ta tvrtka tijekom kolovoza 2002. proizvela pilot serije navedenog lijeka za potrebe istraživanja i razvoja, a u svrhu provođenja potrebnih analiza za registraciju lijeka. Tada proizvedene tablete kao i unutarnje pakiranje (blister) nisu bili označeni nikakvom oznakom, stoji u priopćenju.

Dodaje se da je inspekcijski nadzor pokazao da količine lijeka koje su utrošene za analize i preostale količine lijeka pohranjene na zaštićenom skladištu odgovaraju količinama lijeka proizvedenim tijekom kolovoza 2002. Također se navodi da su količine lijeka koje su tada proizvedene i upotrijebljene za analizu u okviru uobičajenih količina koje se i inače upotrebljavaju u svrhu analiza.

Nakon izdavanja Rješenja o odobrenju stavljanja lijeka u promet, tijekom 2004. proizvedena je prva serija lijeka za prodaju koja podliježe posebnoj provjeri kakvoće sukladno Zakonu o lijekovima i medicinskim proizvodima, a koja će biti stavljena u promet nakon izdavanja pozitivnog nalaza od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije