MINISTRI HRVATI U MOSTARU NAPUSTILI SJEDNICU VLADE U ZNAK PROSVJEDA

Ministri Hrvati u vladi Federacije BiH u četvrtak poslijepodne napustili su zasjedanje federalne vlade u Mostaru, izražavajući time nezadovoljstvo jer je, protivno ranijem dogovoru, preglašavanjem usvojen Nacrt zakona o pravima branitelja. L

Federalni dopremijer i ministar financija Dragan Vrankić je izjavio kako se "danas nije trebalo glasovati o usvajanju Nacrta zakona o pravima branitelja, no to je ipak učinjeno i hrvatski ministri su ponovno preglasani".

Vrankić je potvrdio da se preglašavanje u federalnoj vladi događalo i ranije, ali se o tomu šutjelo kako se ne bi stvarali politički problemi. Po Vrankićevim riječima, današnjim usvajanjem Nacrta zakona o pravima branitelja prekršen je Ustav Federacije BiH jer je to pitanje u nadležnosti županija.

"Za napuštanje sjednice vlade odlučili smo se kako bismo skrenuli pažnju na neprincipijelnosti i nepoštivanje Ustava te nekorektnost prema ministrima i dužnosnicima iz reda hrvatskog naroda", kazao je Vrankić.

Komentirajući aktualne odnose u Vladi Federacije BiH dopremijer Vrankić je optužio ministra obrazovanja Zijada Pašića za jednostrano trošenje proračunskih sredstava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti jedna novčana transakcija federalnog Ministarstva obrazovanja nije usmjerena na područja Federacije BiH gdje je hrvatski narod u većini, rekao je Vrankić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li današnji postupak hrvatskih ministara u vladi Federacije BiH kraj koalicije HDZ i SDA, Vrankić je kazao da današnja događanja ne idu u prilog toj koaliciji.

Nakon što su sjednicu federalne vlade napustili hrvatski ministri deset preostalih ministara je nastavilo zasjedanje, a potrebni kvorum za rad Vlade je devet ministara.

(Hina) pg rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara