Ministri Slovenije, Italije i Poljske za što skoriji dogovor o europskom Ustavu

MINISTRI Italije, Poljske i Slovenije Franco Frattini, Wlodimirerz Cimosiewicz i Dimitrij Rupel u ponedjeljak su na zajedničkom sastanku ocijenili da je potrebno što prije nastaviti razgovore o donošenju europskog ustava kako bi Europska unija nakon svibanjskog proširenja na 25 članica mogla funkcionirati bez teškoća.

"Međuvladina konferencija (IGC) o tom pitanju mogla bi se održati u vremenu između parlamentarnih izbora u Španjolskoj i izbora za Europski parlament, no svi se bojimo neuspjeha, a to se ne smije dogoditi, rekao je Rupel na zajedničkoj konferenciji za novinare trojice ministara na Brdu kod Kranja.

Sva trojica ministara ocijenila su da u idućim mjesecima može doći do kompromisa o europskom ustavu, ali priznaju da postoje razlike i da će, kako je istaknuo Cimosziewicz biti potreban velik diplomatski napor bez javnih polemika kako bi se pronašlo rješenje koje će zadovoljiti sve stare i buduće članice.

Na pitanje što misli o "Europi dviju brzina" i polemikama u vezi s europskim ustavom talijanski ministar vanjskih poslova rekao je da Europa treba više kohezije, ali i ustavno rješenje koje će trajati više godina i omogućiti brzo donošenje efikasnih odluka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo ustav jer trebamo efikasniju Europu...Europu koja je sposobna rješavati probleme državljana. Trebamo dobro ustavno rješenje radi učinkovitije Europe, a ne slab kompromis", rekao je Frattini.

On je - ističući kao primjer lanjsku konferenciju četiriju europskih država o stvaranju zajedničke obrane - ukazao kako Europa treba zajednički ustavni okvir u kojima će se članice razvijati prema svojim mogućnostima.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara