54.198.78.121 US
 

Mirenje u radnim sporovima može rasteretiti hrvatsko sudstvo

Piše:
ponedjeljak, 29.3.2004. 15:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MIRENJE kao jedan od alternativnih načina rješavanja radnih sporova može znatno rasteretiti zatrpano hrvatsko sudstvo, istaknuto je na današnjem predstavljanju knjige "Mirenje u građanskim, trgovačkim i radnim sporovima" skupine autora iz pravnih i sindikalnih krugova.

Ocjenivši da alternativno rješavanje sporova može znatno pomoći preopterećenom sudstvu, koje trenutno ima 1,5 milijun neriješenih predmeta, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt uputila je javnu političku potporu afirmaciji mirenja, najavivši da će njezino ministarstvo poticati širenje te metode preko Pravosudne akademije i CARDS programa.

Važno je poticati i svijest građana o mogućnosti mirenja, jer je u Hrvatskoj dosad bio običaj da se sporovi rješavaju isključivo na sudovima. S druge strane, u SAD-u čak 90 posto sporova rješava se bez sudske presude, naglasila je Škare-Ožbolt.

Sudac Ustavnog suda Željko Potočnjak istaknuo je mirenje kao prikladan način rješavanja brojnih i raznovrsnih sporova, koji je za stranke uglavnom povoljniji od suđenja, a doprinosi stvaranju tolerantne atmosfere u društvu.

Značajan utjecaj na popularizaciju mirenja imaju suci koji bi trebali poticati stranke da, tamo gdje je to moguće, nesporazume rješavaju mirenjem, napomenuo je Potočnjak.

U knjizi se opširno analizira Zakon o mirenju, koji je stupio na snagu lani u listopadu, a sve odredbe zakona popraćene su iscrpnim obrazloženjima.

Izlazak knjige pozdravio je Ruediger Pintar, predstavnik njemačke Zaklade Friedrich Ebert koja je, zajedno s brojnim hrvatskim sindikatima, pomogla njezino izdavanje.

"Mirenje u građanskim, trgovačkim i radnim sporovima" izdano je u okviru Biblioteke Novo hrvatsko pravo nakladnika TIM press iz Zagreba.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije