54.167.216.239 US
 

Mostar: Prijedlog o ukidanju Federacije BiH i Republike Srpske

Piše:
ponedjeljak, 8.3.2004. 16:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BIVŠI hrvatski član Predsjedništva BiH Franjo Boras pridružio se nizu inicijativa kojima se traži promjena Daytonskog sporazuma i u ponedjeljak predložio ukidanje Federacije BiH i Republike Srpske, te uspostavu Republike Bosne i Hercegovine sastavljene od 12 županija/kantona distrikta Sarajevo.

Boras je u priopćenju za javnost objasnio kako bi svaki od tri konstitutivna naroda imao po četiri županije/kantona u kojima ne bi imao dvotrećinsku većinu ali bi na temelju popisa pučanstva iz 1991. godine imao narodnosnu (nacionalnu) većinu. Po Borasovu prijedlogu, županije s hrvatskom većinom imale bi sjedišta u Mostaru, Bugojnu, Vitezu i Odžaku, obuhvaćale bi 28 općina i 21 posto teritorija Bosne i Hercegovine. Županije/kantoni s bošnjačkom većinom imale bi sjedišta u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću, obuhvaćale bi 44 općine i 39 posto teritorija BiH. Banja Luka, Doboj, Bijeljina i Foča bili bi sjedišta županija/kantona sa srpskom većinom, obuhvaćale bi 33 općine i 40 posto teritorija BiH, objasnio je Boras. Po njegovim zamislima distrikt Sarajevo obuhvaćao bi četiri općine: Centar, Ilidža, Novi Grad i Novo Sarajevo.

Boras smatra kako takav ustroj županija/kantona "onemogućava eventualni separatizam i uvjetuje međusobnu ovisnost i želju za zajedničkim životom svih triju naroda u Republici Bosni i Hercegovini."

Boras ističe kako se županije/kantoni mogu udruživati u višenacionalne gospodarske regije u BiH.

Taj Borasov prijedlog slijedio je nakon više inicijativa kojima se predlaže promjena daytonskog ustroja BiH po kojem je BiH sastavljena od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

Nedavno je Europska inicijativa za stabilnost (ESI) predložila da se pri promjeni Daytonskog sporazuma najprije ukine Federacija BiH, dok bi sadašnja Republika Srpska u prijelaznom razdoblju imala status županije/kantona. Nedavno je i skupina uglednih europskih intelektualaca na čelu s Doris Pack javnom peticijom zatražila nadgradnju Daytonskog sporazuma. Nevladina udruga Hrvatsko narodno vijeće BiH je u veljači obnovila svoj deset godina star prijedlog kako cijelu BiH treba kantonizirati.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije