MUP nabavlja sustav informatizirane baze otisaka prstiju i dlanova

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin danas je s francuskom tvrtkom "Sagem" potpisao pismo namjere za nabavku sustava informatizirane baze podataka otisaka papilarnih linija AFIS, kojim bi se MUP trebao početi služiti za godinu dana.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja pisma namjere, riječ je o 1,4 milijuna eura vrijednom visoko sofisticiranom informatičkom sustavu u koji se unosi neizmjeran broj digitalno obrađenih otisaka prstiju i dlanova osoba povezanih s kriminalom. Taj bi sustav policiji trebao omogućiti bržu i učinkovitiju provjeru otisaka papilarnih linija s mjesta zločina.

Uz središnju bazu podataka, sustav predviđa i prijenosni uređaj, sličan mobilnom telefonu, kojim se provjera otisaka može obaviti odmah na mjestu događaja i u koji se može pohraniti čak 50 tisuća otisaka.

Po riječima ministra Lučina, MUP raspolaže s bazom podataka od oko 230 tisuća otisaka, 15 tisuća nepoznatih tragova dlanova i oko 20 tisuća djelomičnih drugih tragova s mjesta zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Policija godišnje obradi oko 4.000 papilarnih otisaka, čija provjera može trajati satima, danima pa i tjednima, dok bi primjenom AFIS-a to trajalo tek nekoliko minuta, rekao je.

Lučin je naglasio da bi se uvođenjem AFIS-a zaokružio proces modernizacije i suvremenog opremanja MUP-a, istaknuvši da su otisci prstiju i dlanova uvijek korisni tragovi i veliki pomagač u otkrivanju počinitelja kaznenih djela.

U sustav će se unositi samo otisci osoba povezanih s kriminalom, dakle ne i građana koji ostavljaju otiske pri izdavanju osobnih iskaznica.

Napomenuo je da će MUP realizaciji posla s tvrtkom "Sagem" pristupiti vjerojatno tijekom prosinca, nakon parlamentarnih izbora, a sustavom bi se policija trebala početi služiti za oko godinu dana.

Izvršni direktor "Sagema" Francois Perrachon izrazio je uvjerenje da će AFIS biti važan element u borbi protiv kriminala kakav već, primjerice, koristi njemačka, austrijska i francuska policija, Interpol te američki FBI.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara