MUP tvrdi da zbog zastare ne može kazniti odgovorne za neizvršavanje zahtjeva za zaštitom Levara

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) priznalo je danas da je bilo propusta u ispunjavanju zahtjeva Haškog suda za zaštitom svjedoka Milana Levara, no tvrde da zbog zastare nije moguće pokrenuti stegovni postupak za tu, kako kažu, težu povredu službene dužnosti.

Izvršenim provjerama nakon ubojstva Milana Levara u Gospiću 28. kolovoza 2000. utvrđeno je kako je u postupanju policijskih službenika prema zahtjevu Haškog suda došlo do određenih propusta u vidu nepoduzimanja potrebnih mjera i radnji. Time je onemogućeno pravilno funkcioniranje službe, što se temeljem odredbi Zakona o policiji smatra disciplinskom odgovornosti, odnosno težom povredom službene dužnosti, kaže se u priopćenju MUP-a.

Dodaje se da stegovni postupak nije pokrenut iz razloga što je za njegovo pokretanje nastupila zastara, no ne navodi se kada je ta zastara nastupila i koji su to policijski službenici odgovorni što se nije postupilo po haškom zahtjevu za zaštitom Levara i njegove obitelji.

Pitanje zaštite haškog svjedoka Milana Levara aktualizirano je nakon jučerašnje nagodbe države s njegovom suprugom i sinom. Država je, naime, priznala odgovornost jer nije zaštitila Levara, iako se na to obvezala. Zbog toga je odlučila obitelji Levar isplatiti više od pola milijuna kuna odštete i mjesečnu rentu od 2.500 kuna za redovno školovanje 15-godišnjeg Leona Levara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz MUP-a su danas izvijestili da je 15. travnja 1998., odnosno više od dvije godine prije Levarova ubojstva, u Kabinet tadašnjeg ministra Ivana Penića zaprimljen dopis bivše predstojnice Ureda za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom Snježane Bagić sa zahtjevom za zaštitom haškog svjedoka Levara. Tvrde da je uvidom u dopis, pronađenom u Upravi kriminalističke policije utvrđeno da je on iz Penićeva Kabineta proslijeđen tadašnjim pomoćnicima ministra za policiju i kriminalističku policiju, Jošku Moriću i Željku Sačiću. Oni su, kažu u MUP-u, dopis proslijedili na postupanje načelnicima Sektora policije, odnosno Sektora kriminalističke policije. Ne navodeći njihova imena, u nastavku priopćenja MUP-a kaže se da je utvrđeno kako zahtjev Haškog suda za zaštitom Levara nije proslijeđen Policijskoj upravi ličko-senjskoj koja je bila teritorijalno nadležna za Gospić, gdje je Levar živio.

Milan Levar ubijen je u eksploziji podmetnutoj u dvorištu njegove kuće u Gospiću, a dva dana nakon toga MUP je također izvijestio da zahtjev za zaštitom Levara i njegove obitelji nije stigao u PU ličko-senjsku, te da je tadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin naložio da se utvrde sve okolnosti u vezi tog zahtjeva. I tada je rečeno da su Morić i Sačić dopis proslijedili na postupanje unutar svojih Sektora, no da do PU ličko-senjske nije stigao dopis koji je možda mogao spasiti život Milanu Levaru.

Levar je javnosti bio poznat kao dragovoljni svjedok Haškog suda o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991., a unatoč opsežnoj policijskoj istrazi i više puta ponovljenim tvrdnjama bivše vlasti da je istraga skoro gotova, njegov ubojica do danas nije otkriven.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara