Mušice omogućile otkrivanje mehanizma skladištenja masnoća
Tekst se nastavlja ispod oglasa
DEBELE mušice izmijenjenih genetskih svojstava mogle bi pomoći ljudima da izgube prekomjernu tjelesnu težinu, misle njemački znanstvenici
Novim istraživanjem koje su znanstvenici pod vodstvom Ronalda Kuehnleina iz Instituta Max-Planck u Goettingenu obavila na vinskoj mušici (Drosophila) otkriven je mehanizam skladištenja masnoća koji ne postoji samo u kukaca nego i kod sisavaca.
"Otkrili smo temelje za stvaranje masnih stanica kod sisavaca i kukaca. Ako pronađemo dodatne genetske sličnosti između mušica i sisavaca u vezi s reguliranjem masnoća u tijelu, naša bi otkrića mogla imati velike posljedice na način nadziranja masnoća u organizmu", smatra Ronald Kuehnlein.
Njegova je ekipa otkrila da mušice kojima su genetska svojstva izmijenjena tako da im nedostaje bjelančevina zadužena za pohranjivanje masnoća ostaju mršave, dok su one kojima su genetska svojstva izmijenjena tako da proizvode mnogo spomenute bjelančevina postajale debele.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, znanstvenici tvrde da izmijenjena genetska svojstva nisu utjecala na zdravlje mušica. U sličnom pokusu obavljenom prije toga na miševima dobiveni su slični rezultati. Prednost pokusa na vinskim mušicama je brzina dobivanja rezultata.
(Hina) rug dgk
Novim istraživanjem koje su znanstvenici pod vodstvom Ronalda Kuehnleina iz Instituta Max-Planck u Goettingenu obavila na vinskoj mušici (Drosophila) otkriven je mehanizam skladištenja masnoća koji ne postoji samo u kukaca nego i kod sisavaca.
"Otkrili smo temelje za stvaranje masnih stanica kod sisavaca i kukaca. Ako pronađemo dodatne genetske sličnosti između mušica i sisavaca u vezi s reguliranjem masnoća u tijelu, naša bi otkrića mogla imati velike posljedice na način nadziranja masnoća u organizmu", smatra Ronald Kuehnlein.
Njegova je ekipa otkrila da mušice kojima su genetska svojstva izmijenjena tako da im nedostaje bjelančevina zadužena za pohranjivanje masnoća ostaju mršave, dok su one kojima su genetska svojstva izmijenjena tako da proizvode mnogo spomenute bjelančevina postajale debele.
Osim toga, znanstvenici tvrde da izmijenjena genetska svojstva nisu utjecala na zdravlje mušica. U sličnom pokusu obavljenom prije toga na miševima dobiveni su slični rezultati. Prednost pokusa na vinskim mušicama je brzina dobivanja rezultata.
(Hina) rug dgk
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati