54.144.14.134 US
 

MVP: Fond za obeštećenje štediša Ljubljanske banke nije prihvatljiv prijedlog

Piše:
srijeda, 17.3.2004. 16:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA vlada drži da osnutak posebnog Fonda za obeštećenje hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke (LB) ne bi bilo korisno niti je to mehanizam koji bi mogao riješiti povrat duga, priopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu.

MVP se očitovao o izvješću Nizozemca Erika Jurgensa, što ga je u ponedjeljak u Strasbourgu prihvatio Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe a kojim se predlaže rješenje za obeštećenje štediša bivše LB u RH, Bosni i Hercegovini, Makedoniji te Srbiji i Crni Gori.

"Glede prijedloga za osnivanje posebnog fonda za osiguranje povrata uloga Vlada Republike Hrvatske istaknula je u razgovorima s izvjestiteljem Odbora za pravna pitanja i ljudska prava da takav prijedlog ne smatra korisnim niti mehanizmom koji bi mogao dovesti do rješavanja pitanja povrata duga štedišama Ljubljanske banke izvan Slovenije", piše MVP.

Vlada je u nekoliko navrata Jurgensa upoznala sa svojim stajalištima o obvezama bivše Ljubljanske banke i žali što "usprkos uloženim naporima, (on) nije uspio odrediti učinkovit i operativan način na koji bi se riješili opravdani zahtjevi brojnih građana iz RH kao i Bosne i Hercegovine", piše MVP.

Obveze bivše LB proizlaze iz tada važećeg zakonodavstva i vlada RH ne odstupa od svojih dosadašnjih stajališta, dodaje MVP u očekivanju da se o tom pitanju uskoro očituje Europski sud za ljudska prava kojemu su se, sa svojim zahtjevima, obratili brojni hrvatski državljani.

Slovenija neprestance ističe da obeštećenje štediša LB-a u državama proizašlima iz bivše SFRJ treba rješavati kao sukcesijsko pitanje i da Slovenija prema tim štedišama nema nikakvih obveza.

Slovensko izaslanstvo u Vijeću Europe je u ponedjeljak izrazilo zadovoljstvo Juergensovim prijedlogom a Roman Jakič, voditelj izaslanstva, upozorio je da bi stvaranje fonda za obeštećenje bilo moguće ako bi se Europski sud za ljudska prava proglasio nenadležnim za taj slučaj.

Jakič je još rekao da je izaslanstvo SiCG podržalo prijedlog o osnutku Fonda a da je stajalište Makedonije nepoznato jer njihovi predstavnici nisu bili na zasjedanju odbora.

Premijer Bosne i Hercegovine Adnan Terzić drži pak da to pitanje valja rješavati na bilateralnoj razini a za osnutak fonda u kojemu bi sredstva solidarnosti za štediše osiguravale, osim Slovenije, još i Hrvatska, BiH i Makedonija, kazao je da "za sada nije prihvatljiv".

Izvješće i rezolucije trebali bi biti upućeni na usvajanje na proljetnom dijelu plenarnog zasjedanja Parlamentarne skuštine Vijeća Europe u posljednjem tjednu travnja.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije