MVP: PRIOPĆENJE O MINISTARSKIM SASTANCIMA U PORTOROŽU

U povodu redovitog godišnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative, koji je u utorak održan u Protorožu, Ministarstvo vanjskih poslova RH priopćilo je da su na tom regionalnom forumu ministri razmotrili stanje u regiji kao i ulogu Srednjoeuropske inicijative nakon proširenja Europske unije. L

Ministri su potvrdili da Srednjoeuropska inicijativa sa svojih sedamnaest članica, od kojih su sedam članice Europske unije i pet države Procesa stabilizacije i pridruživanja, predstavlja mehanizam regionalne suradnje u svrhu daljnjeg europskog integriranja. Istaknuta je usmjerenost Inicijative trajnoj potpori ostvarivanja europskih i euro-atlantskih ambicija država članica Srednjoeuropske inicijative, kaže se u priopćenju.

Ministri su u završnom dokumentu naglasili uvjerenje da će nakon pozitivnog Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji Hrvatska na predstojećem sastanku Europskog vijeća dobiti status kandidata te da će biti određen i datum za početak pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

Ministar Miomir Žužul je u svom govoru predstavio napredak Republike Hrvatske u procesu njenog približavanja Europskoj uniji i NATO-u, te uz ostalo naglasio važnost razmjene iskustava država članica, posebice u postupku prilagodbe standardima Europske unije.

Dio priopćenja MVP-a odnosi se na sastanak Ministra Žužula s ministrima vanjskih poslova Slovenije i Italije, Dimitrijem Rupelom i Francom Frattinijem. U prijateljskom razgovoru tijekom radnog doručka, "potvrđeni su čvrsti i dobri uzajamni odnosi triju država te su razmotrena otvorena pitanja", navodi se u priopćenju i dodaje da se od Slovenije i Italije očekuje puna podrška Hrvatskoj u daljnjem procesu pridruživanja Europskoj uniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glede implementacije Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa ministar Žužul je naglasio da se to pitanje može rješavati samo unutar okvira Odluke Hrvatskog sabora te da rješenje mora biti u duhu Europske unije", kaže se u priopćenju. Najavljen je sastanak trojice državnih tajnika o zajedničkoj ekološkoj zaštiti mora, posebice sjevernog Jadrana kao i o ribolovnoj problematici, u lipnju 2004. u Bruxellesu, u okviru Europske komisije.

Ministar Žužul je u Portorožu razgovarao također i s ministrom vanjskih poslova Slovačke Eduardom Kukanom, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem i generalnim tajnikom ministarstva vanjskih poslova Austrije Johannesom Kyrleom.

Hrvatsko izaslanstvo sudjelovalo je u Portorožu i na sastanku ministara vanjskih poslova Jadransko-jonske inicijative, na kojem je razmatrana važnost stalnog političkog dijaloga država članica o političkim i gospodarskim reformama kojima se države jadransko-jonskog prostora pripremaju za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u,kaže se uz ostalo u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova RH.

(Hina) xpp ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara