Na arheološkom nalazištu na Burnumu otkriven treći ulaz vojnog amfiteatra

Arheolozi su na Burnumu u Ivoševcima kod Kistanja jučer i danas iskopali treći, sjeverni ulaz vojnog amfiteatra iz 1. stoljeća, otkrivenog potkraj prošle godine.

Upravo otkriveni sjeverni ulaz vjerojatno je još veći od južnog, koji je dug 17 i širok oko pet metara.

Istraživanja na tom lokalitetu gotovo svaki dan otkrivaju nove pojedinosti tog amfiteatra u sastavu vojnog logora, za koji je pronalaskom kamene ploče s imenom cara Vespazijana utvrđeno da potječe iz 1. stoljeća, što ga svrstava u najstarije u Hrvatskoj.

Novim istraživanjima definirana je i sama arena, tj. borilište u amfiteatru promjera 36 metara. Otkriven je i zid čvrste gradnje, visok 1,40 metara, koji je borilište dijelio od tribina, što bitno mijenja dosadašnji pogled, kazao je Joško Zaninović, kustos drniškoga Gradskog muzeja i voditelj arheoloških radova s akademikom dr. Nenadom Cambijem i Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Zadru.

Također je pronađen odvodni kanal za oborinske vode s arene, jer je šest metara niža od okolnog prostora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amfiteatar je širok 130 x 177 i dubok oko osam metara, imao je dva glavna i dva sporedna ulaza, te je mogao primiti oko 8000 ljudi.

Procjenjuje se da će istraživanja potrajati nekoliko godina. Unatoč svakodnevnim istraživačkim radovima prvi turisti već posjećuju to nalazište za koje se nakon otkrića amfiteatra čulo i izvan hrvatskih granica.

Namjera je da se osnuje arheološki park, prvi u Hrvatskoj, koji bi obuhvatio sve kulturno-povijesne spomenike uz rijeku Krku, kazao je Zaninović.

(Hina) xavuk yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara