54.158.194.80 US
 

Na Učiteljskoj akademiji počela edukacija profesionalnih dadilja

Piše:
srijeda, 22.10.2003. 12:21
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA UČITELJSKOJ akademiji u Zagrebu danas je počeo specijalistički tečaj za dadilje, tj. njegovateljica djece dojenačke i mlađe predškolske dobi, koje će taj posao obavljati kao samostalnu profesionalnu djelatnost u vlastitom domu ili domu roditelja.

Prvu grupa od 29 polaznica čine kandidatkinje koje su zadovoljile propisane uvjete, odnosno imaju višu ili visoku stručnu spremu pedagoškog ili socijalnog smjera i pozitivno su ocijenjene na testovima ličnosti i emocionalne inteligencije.

Polaznice tečaja proći će 164 sata teorijske i praktične naobrazbe iz područja predškolskog odgoja, obiteljske pedagogije, zdravstva, obrta i rane dijagnostike, a nakon položenog završnog testa dobit će verificirani certifikat za organiziranje izvaninstitucionalne skrbi o djeci dojenačke i mlađe predškolske dobi.

Certifikat može poslužiti za otvaranje obrta, agencije tj. servisne službe, ili za sklapanje ugovora s dječjim vrtićima.

Program edukacije dadilja pokrenuo je Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži kao dio mjera Nacionalne obiteljske politike kojima se nastoji omogućiti zaposlenim roditeljima usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza, rekla je ravnateljica Zavoda Adinda Dulčić.

Još je uvijek premalen broj vrtića prilagođen za prihvat djece mlađe od godine dana premda je, po zakonu, to njihova obveza još od 1997. Osim toga, potrebe za smještajem djece u vrtićima su veće od smještajnih kapaciteta, dodala je Dulčić.

Napomenula je da školovanje dadilja nije jeftino pa je u pilot-projektu Državni zavod preuzeo financiranje, a daljnji će tečajevi ovisiti o raspoloživim sredstvima.

Prema anketi agencije za istraživanje tržišta "Target", za dadilju sa ceritifikatom postoji veliki interes roditelja koji nemaju "baka servis" ili mogućnost za upis djece u jaslice. Oni bi za te usluge bili spremni platiti 10 kuna po satu za svako dijete, odnosno oko 2.200 kuna mjesečno.

Ipak, preko polovice roditelja izjasnilo se za mjesečnu cijenu od 1.000 kuna, što bi podrazumijevalo potrebu državnog sufinanciranja toga oblika skrbi. Prema postojećim pravilnicima, država bi program sufinancirala s 800 kuna mjesečno po djetetu, kao i u vrtićima.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije