54.81.117.119 US
 

Najčešća prepreka pri zapošljavanju osoba s invaliditetom su predrasude da nisu dovoljno brzi, dobri i odgovorni

Piše: Media servis
subota, 3.5.2014. 16:12
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Ilustracija: Shutterstock

BROJ nezaposlenih na Zavodu raste. Krajem ožujka bez posla je bilo 376 886 osoba što je u odnosu na lanjski ožujak za 0,7 posto više. Među onima koji svakodnevno traže posao su i osobe s invaliditetom. Ove najranjivije skupine društva do posla teško ili nikako ne dolaze...
 
"Tu su mnoge predrasude, nezainteresiranost poslodavaca za prilagodbu radnih mjesta...", razočarano priča 25-godišnji Dino Sokolović, inače profesionalni skijaš, osoba s invaliditetom, no u našoj priči- jedan od mnogih koji su u potrazi za poslom.

"Tražim stručno osposobljavanje, vidjet ćemo, prijavio sam se za Grad Zagreb", kaže Dino. Na Zavodu za zapošljavanje osobe s invaliditetom čine tek dva posto nezaposlenih, no njih 30 posto je bez ikakvog radnog iskustva, ali i bez potrebnog obrazovanja, kaže Lidija Hrastić Novak privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. "Nešto je nepovoljna obrazovna struktura populacije, osoba s invaliditetom. Gotovo 80 posto osoba su na razini srednjoškolskog obrazovanja i u tom postotku je najviše osoba sa završenom trogodišnjom srednjom školom", kaže Hrastić-Novak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najčešća prepreka pri zapošljavanju su predrasude; da nisu dovoljno dobri, brzi, odgovorni ili da ne razumiju rad na računalu, a često im se uskraćuju temeljna ljudska prava i slobode, kaže Denis Marijon iz Udruge Zamisli.
 
"S današnjom tehnologijom velika većina osoba s invaliditetom, bez obzira o kojem se invaliditetu radi, mogu raditi na kompjuteru i obavljati većinu poslova. Najteži dio procesa je dobiti priliku i doći do tog posla", kaže Marijon. A oni su i vrijedni radnici, požrtvovni, rade dvostruko više nego ostali, tvrdi pak predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Zorislav Bobuš...

"Naše ankete, ne samo iz Hrvatske već i europskih zemalja, pokazuju da se zaposlene osobe s invaliditetom odgovornije ponašaju prema radnom mjestu, više ga čuvaju. Osobe s invaliditetom su, u najmanju ruku, na istom kvalitetnom nivou u stručnom smislu, ali prema poštivanju obveza radnog mjesta su svakako kvalitetniji i bolji", priča Bobuš. Još veća prava osobama s invaliditetom ali i olakšice poslodavcima donosi Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Kvotnim zapošljavanjem do 2015. planira se zaposliti 40 tisuća osoba s invaliditetom, najavio je ministar rada Mirando Mrsić koji planira i promjene obrazovnog sustava i strukovnog obrazovanja kojim će vezati struku i praksu, a studentima olakšati pristup poslodavcima i dobivanje željenog posla. Iako sporih, pomaka ipak ima: aktivnim mjerama politike zapošljavanja u 2013. zaposleno je 25 posto više osoba s invaliditetom nego godinu dana ranije. "Taj trend želimo nastaviti, želimo razbiti predrasude", kaže Mrsić...

"Mi to želimo te stereotipe promijeniti, želimo da osobe s invaliditetom budu jednakopravne za sve one poslove koje one sa svojom sposobnošću mogu napraviti. Sve što radimo ide u tom pravcu", zaključuje Mrsić.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije