Nesreća u Sjevernoj Koreji najgora je željeznička nesreća u povijesti

U SUDARU dvaju teretnih vlakova s naftom i plinom u Sjevernoj Koreji u četvrtak je poginulo i ozlijeđeno nekoliko tisuća ljudi, no točan broj žrtava još nije moguće utvrditi, kazali su južnokorejski dužnosnici.

Južnokorejski mediji procjenjuju da je u nesreći u Ryongchonu poginulo ili ozlijeđeno 3.000 ljudi.

"Nesreća će vjerojatno biti golemih razmjera", rekao je južnokorejski ministar za ujedinjenje Jeong Se-huan novinarima u Seulu.

Sjeverna Koreja nesreću još nije službeno potvrdila, no doznaje se da je grad u eksploziji pretrpio velike štete.

Satelitske snimke objavljene na internetu pokazuju da je grad obavijen gustim dimom. Prema podacima s CIA-ine web-stranice, u Ryongchonu živi 130.000 ljudi, a južnokorejski dužnosnici kazali su da se u gradu i njegovoj okolici nalaze skladišta goriva.

Južnokorejska agencija Yonhap javila je da je u području nesreće proglašeno izvanredno stanje.

"Postaja je uništena kao da je bila bombardirana i krhotine su letjele visoko u nebo", javlja agencija pozivajući se na neimenovane kineske izvore.

Kineski dužnosnici prije su kazali da je Sjeverna Koreja od Kine zatražila pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineska agencija Xinhua je javila da je u jednome od vlakova možda curio amonijev nitrat.

Južnokorejski predsjednik Goh Kun zapovijedio je prikupljanje pomoći za Sjevernu Koreju, a spremnost da pritekne u pomoć izrazila je i Australija.

Nesreća u Sjevernoj Koreji najgora je željeznička nesreća u povijesti. Najgora nesreća dosad dogodila se u Indiji 1981. kada je najmanje 800 ljudi poginulo kada je prepuni vlak zahvatio ciklon.

Agencija dodaje da je u eksploziji, uzrokovanoj curenjem amonijeva nitrata u jednom od vlakova, srušeno dvadesetak kineskih kuća.

Crveni križ je zbog nesreće sazvao hitni sastanak u Pjongjangu kako bi utvrdio što se doista dogodilo.

Sjeverna Koreja zatražila pomoć od Kine nakon eksplozije vlakova

Sjeverna Koreja zatražila je pomoć od Kine u spasilačkim operacijama nakon sudara i eksplozije dvaju teretnih vlakova s naftom i plinom, pri čemu je dan ranije poginulo i ozlijeđeno nekoliko tisuća ljudi, doznaje se iz službenih izvora.

"Već su zatražili pomoć, no ne možemo iznijeti detalje. Zahtjev moramo proslijediti provincijskoj vladi", rekao je dužnosnik gradskih vlasti Dandonga, u blizini granice sa Sjevernom Korejom.

Mjesna bolnica u tom kineskom gradu već se priprema za prijam tisuća mrtvih i ozlijeđenih iz Sjeverne Koreje.

U trenutku nesreće na sjevernokorejskoj željezničkoj postaji nalazio se i prekogranični vlak s mnogo Kineza, javljaju južnokorejski mediji.

Kinesko veleposlanstvo u Sjevernoj Koreji potvrdilo je zasad da je u nesreći poginulo dvoje Kineza a 12 je ozlijeđeno, prenosi kineska agencija Xinhua.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara