54.144.14.134 US
 

Nije dobro: Kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu u posljednjih 14 dana, samo tri dana bila je u redu!

Piše: Media servis
srijeda, 24.4.2013. 11:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Index HRFoto

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je zabrinutost zbog kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. Naime, u posljednjih četrnaest dana, prekoračene su koncentracije za lebdeće čestice, benzen, sumporovodik i ozon.

"Maksimalne satne koncentracije lebdećih čestica u posljednjih četrnaest dana samo tri dana nisu prekoračene. Maksimalne satne koncentracije benzena prekoračene su tijekom šest dana, a tijekom dva dana zabilježene su satne koncentracije sumporovodika koje su prekoračivale satnu dozvoljenu koncentraciju i do dva i pol puta. Tijekom tri od četrnaest dana prekoračena je dozvoljena satna koncentracija ozona. Bez obzira što se dio tih prekoračenja može objasniti vremenskim promjena i atmosferskim utjecajima, takvo stanje nije prihvatljivo ni kratkoročno a osobito ne dugoročno", priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode u kojem se dodaje da će ministar Zmajlović će kontaktirati resornog ministra u BiH te zatražiti i očitovanje Rafinerije Brod o cijeloj situaciji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ministar Zmajlović je nezadovoljan zbog činjenice da se još nisu postavile mjerne postaje ni u Bosanskom ni u Slavonskom Brodu, ali i zbog pomicanja potpisivanja Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja koji je po zadnjim informacijama predviđen za lipanj ove godine.

"Pomaci su jedva vidljivi i prespori i meni kao Ministru zaštite okoliša i prirode neprihvatljivo je da od sastanka do sastanka, bilo na ministarskoj razini, bilo na razini radne grupe za rješavanje onečišćenja prođu mjeseci. U pitanju je zdravlje građana i nitko od nas ne može biti siguran kako utječe svaki novi mjesec u kojem nema pomaka na bolje. Republika Hrvatska dužna je zaštiti svoje građane a BiH, bez obzira na status u odnosu na EU i standarde zaštite okoliša koje primjenjuje, dužna je poštovati međunarodne propise i odgovorno se odnositi prema građanima susjedne države. Na tome ću inzistirati a rješavanje problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu ostaje prioritet broj jedan mog ministarstva dok se trajno ne riješi", ističe Zmajlović.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije