Norac pod nadzorom Haškog suda

Norac pod nadzorom Haškog suda
HRVATSKI general Mirko Norac, optužen za ratne zločine u operaciji Medački džep u rujnu 1993., nalazi se pod nadzorom Haškog suda (ICTY), potvrdio je u četvrtak glasnogovornik suda Jim Landale.

"Mogu reći da je pod našim nadzorom", rekao je Landale odgovarajući na pitanje je li Norac prebačen u pritvor ICTY-a u Scheveningenu.

Posebnim letom Croatia Airlinesa iz zračne luke na otoku Krku, Norac je oko 13 sati stigao u amsterdamsku zračnu luku Schipol gdje su ga hrvatske vlasti predale nizozemskoj policiji.

Norac iz zračne luke nije odvezen u pritvor ICTY-a u Scheveningenu, već je doveden izravno u zgradu Haškog suda, gdje također postoje prostorije za zadržavanje pritvorenika, potvrdio je njegov branitelj Željko Olujić.

Sjednica na kojoj se Norac treba izjasniti o krivnji prema točkama optužnice, podignute u svibnju ove godine, zakazana je za 16 sati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norac je doveden u Den Haag iz pritvora Županijskog suda u Rijeci, na kojem je osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Gospiću 1991.

Tužiteljstvo ICTY-a ranije je predložilo da se optužnica protiv Norca objedini s onom protiv generala Rahima Ademija, koji je 2001. optužen za ratne zločine u operaciji Medački džep, uz izraženu namjeru da kasnije predloži prepuštanje objedinjenog predmeta Hrvatskoj.

Raspravno vijeće, kojim predsjedava kineski sudac Liu Daqun, još nije odlučilo o tom zahtjevu, a protivljenje Tužiteljstva dovođenju Norca u Den Haag zbog izjašnjavanja o krivnji, dok se ne odluči o objedinjavanju i prepuštanju postupka, vijeće nije usvojilo.

Odvjetnik Olujić je izrazio uvjerenje da će Norac nakon današnjeg izjašnjavanja o krivnji biti vraćen u Hrvatsku, napominjući kako to ovisi o odluci sudaca.

Norac je, po njegovim riječima, stigao u Nizozemsku posebnim zrakoplovom, kojim bi, u slučaju da vijeće tako odluči, danas mogao biti vraćen u Hrvatsku. Olujić je dodao da je Norac dobro podnio odlazak u Den Haag, te da je spreman i na mogućnost da bude zadržan u pritvoru ICTY-a, zbog čega je ponio i nešto odjeće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara