54.224.108.85 US
 

Novi saziv Europskog parlamenta imat će posebni odbor za odnose s Hrvatskom

Piše:
četvrtak, 11.3.2004. 20:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

EUROPSKI parlament izglasao je u srijedu u Strasbourgu rezoluciju o preustroju međuparlamentarnih delegacija i odbora kojom se, između ostalog, predviđa podjela Delegacije za jugoistočnu Europu na dva odvojena parlamentarna odbora odbor za odnose s Hrvatskom, odbor za odnose s Makedonijom i Delegaciju za odnose s Albanijom, BiH i Srbijom i Crnom Gorom, uključujući Kosovo.

Dosadašnja Delegacija za jugoistočnu Europu, koja je bila zadužena za odnose s pet država (Hrvatska, BiH, Makedonija, Srbija i Crna Gora i Albanija) u novom sazivu Europskog parlamenta koji će biti izabran u lipnju ove godine, dijeli se na dva Zajednička parlamentarna odbora - za Hrvatsku i Makedoniju, dok će za preostale tri zemlje ostati Delegacija.

Rezolucijom su definirane tri kategorije međuparlamentarnih delegacija.

Zajednički parlamentarni odbori (JPC) osnivaju se s parlamentima zemalja koje su s Europskom unijom počele pregovore o pristupu ili su s njome sklopile Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ili ugovore o suradnji.

Odbori za parlamentarnu suradnju (PCC) osnivaju se s parlamentima zemalja bivšeg Sovjetskog saveza s kojima je EU sklopila Ugovor o partnerstvu i suradnji.

Treća kategorija delegacija su delegacije za odnose s drugim zemljama.

Zajednički parlamentarni odbori za deset pristupajućih zemalja središnje i istočne Europe, koje u EU ulaze 1. svibnja, ukidaju se.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije