54.80.8.44 US
 

O projektu "Zaštite i upravljanja vukovima u Hrvatskoj"

Piše:
petak, 18.7.2003. 14:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

REZULTATI šestomjesečnog rada projekta "Zaštite i upravljanja vukovima u Hrvatskoj" predstavljeni su danas u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja te je najavljeno da će ovčarima za zaštitu od napada vukova biti ustupljeni psi tornjaci i ograde pod strujom.

Cilj je tog projekta, među ostalim, smanjiti štete od vukova na stoci i bolje poznavanje vukova, rekla je voditeljica Projekta Ana Štrbenac. Dodala je da će ovčarima uskoro biti ustupljeno oko 60 pasa tornjaka te 20 ograda pod strujnim naponom kako bi zaštitili svoja stada ovaca.

Ovčari smatraju da je vukova previše, a da su naknade za štetu na stoci premalene. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj od 130 do 170 vukova koji često napadaju stada ovaca jer nemaju prirodnog plijena, tj. divljači, posebice u Lici, ističu u Projektu.

Odšteta vlasnicima za ovcu koju je zaklao vuk je oko 500 kuna, rekla je Štrbenac i dodala da je uz pomoć tog projekta zaštite vukova zaposleno i četiri nova vještaka za procjenu šteta koje su počinili vukovi, tako da ih je sada u Hrvatskoj ukupno 15.

Vuk je u Hrvatskoj od 1994. Zakonom o zaštiti prirode zaštićena životinja i odstrel je zabranjen osim iznimno, a kazna za ubijenog vuka je po tom zakonu 40 tisuća kuna.

Projekt "Zaštita i upravljanje vukovima" lani su zajednički počeli Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, kao nositelj, u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu i s potporom Europske komisije.

(Hina) aš az

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije