Obama osigurao demokratsku nominaciju za predsjednika SAD

Obama osigurao demokratsku nominaciju za predsjednika SAD

AGENCIJA Associated Press je upravo objavila kako je Barack Obama uspio osigurati 2118 delegata - apsolutnu većinu nužnu za predsjedničku nominaciju svoje stranke.

Iako se danas održavaju preliminarni izbori u državama Južna Dakota i Montana, a na kojima će se izabrati posljednji delegati za konvenciju u Denveru, Obami je većinu donio današnji "tsunami" superdelegata - najviših federalnih, državnih i stranačkih dužnosnika koji pravo glasa na konvenciji imaju temeljem svog položaja.

Odluka o demokratskom predsjedničkom kandidatu je ovisila upravo o njima, jer Obama - s obzirom na relativnu izjednačenost utrke s Hillary Clinton - nije mogao osigurati većinu samo uz pomoć delegata izabranih ove godine na preliminarnim izborima i stranačkim zborovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superdelegati su, međutim, odlučili čekati do posljednjeg trenutka, ali se smatralo kako će podržati kandidata koji je imao prednost temeljem broja palih glasova, kao i izabranih delegata.

Još uvijek je nejasno hoće li Hillary Clinton već danas formalno odustati od predsjedničke utrke - kao što to sugeriraju neki američki mediji - ili nakon nekoliko dana. Bivša Prva dama je negirala da danas ima namjeru odustati, iako većina promatrača vjeruje kako je shvatila da od njenog povratka u Bijelu kuću, barem ove godine, neće biti ništa.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara