Obilježavanje Dana europske baštine u Hrvatskoj

MEĐUANRODNOM smotrom filmova o kulturnoj baštini sutra u Klovićevim dvorima počinje obilježavanje "Dana europske baštine u Hrvatskoj" u organizaciji Ministarstva kulture.

Manifestacija će trajati do 27. rujna, a smisao joj je povezivanje europskih zemalja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkoga kulturnog naslijeđa našega kontinenta, ističu organizatori.

Središnja je priredba manifestacije međunarodna smotra dokumentarnih filmova o kulturnoj baštini "Baština na filmu", izvijestio je glavni konzervator u Ministarstvu kulture Miljenko Domijan.

Dodao je da filmovi okupljeni na smotri prikazuju u širokom povijesnom, zemljopisnom i tematskom spektru do sada nepoznate činjenice o vrsti, opsegu i očuvanju kulturne baštine Sredozemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na filmovima će biti viđeni primjeri staroegipatskih graditeljskih cehovskih udruženja, zaboravljena pretpovijesna kultura Sardinije, etrušćanska pomorska trgovina, gradovi Aleksandra Makedonskog, prizori portretnog slikarstva dinastije Ptolemejevića u Egiptu te novootkriveni ranokršćanski mozaici u Italiji. Prikazat će se i virtualna rekonstrukcija pompejskih vila zasnovana na najnovijim konzervatorskim i restauratorskim tehnologijama, naglasio je Domijan.

U sklopu manifestacije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika 25. rujna otvara se izložba završnih restauratorskih radova na antičkoj brončanoj skulpturi Apoxiomenosa koja je u svibnju 2000. pronađena u lošinjskom akvatoriju.

Skluptura je restaurirana u Hrvatskom restauratorskom zavodu, a uz hrvatske stručnjake pod Domijanovim vodstvom, na njoj je radio i talijanski konzervator Giuliano Tordi iz Firenze.

U obilježavanje "Dana europske baštine u Hrvatskoj" Ministarstvo je 27.rujna uključilo i cjelovito predstavljanje Krapja-sela, vrlo vrijedne graditeljske baštine koja se nalazi u Parku prirode Lonjsko polje u općini Jasenovac.

Obilježavanju Dana Hrvatska se priključila 1995. na inicijativu Vijeća Europe, a manifestacija je utemeljena 1991.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara