Obilježena 108. godišnjica smrti Oca domovine dr. Ante Starčevića

U sklopu obilježavanja 108. godišnjice smrti Oca domovine dr. Ante Starčevića danas je u zagrebačkome Kulturnoinformativnom centru (KIC), u organizaciji šest pravaških stranaka i udruga, održana tribina o njegovu liku i djelu.

Predsjednik Hrvatskih pravaša Dražen Keleminec podsjetio je da je Starčević (rođen 1823. u selu Žitnik kraj Gospića) kao narodni zastupnik sudjelovao u radu Hrvatskoga sabora od godine 1861. do Rakovičke bune 1871. i ponovno od 1878. od smrti 1896. Dva je puta bio osuđen na kraće zatvorske kazne; u vrijeme ustanka u Rakovici, te 1863. zbog oštrih predstavki i javnih istupa.

Na utemeljiteljskoj skupštini Stranke hrvatskoga državnog prava 15. travnja 1861., osnovanoj na prijedlog dr. Eugena Kvaternika, Starčević je izabran za njezina prvog predsjednika. U stranci su se 1895. sukobili Starčevićevi istomišljenici sa skupinom koja je osudila paljenje mađarske zastave, pa Starčević, budući da je ostao u manjini, napušta Stranku prava i osniva Čistu stranku prava. Općenito prihvaćeno geslo Stranke prava "Bog i Hrvati" potječe iz poklika kojim je Starčević završio glasoviti saborski govor 26. lipnja 1861.

Govoreći o aktualnome hrvatskom trenutku, Keleminec je istaknuo kako treba "proraditi" hrvatska nacionalna svijest da je hrvatska domovina pred opasnošću da ponovno bude izrabljivana i da drugi njome vladaju. "Ne želimo u EU jer bi to značilo nestanak hrvatske države, kulturnog identiteta, jezika i hrvatske monete - kune", istaknuo je je Keleminec dodajući kako na referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju na takav način treba reći ne.

"Ne želimo rasprodaju Hrvatske i da Hrvati budu jeftina radna snaga i da u njoj imaju manja prava od stranaca", rekao je i dodao da treba slijediti nauk Ante Starčevića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Vučić (Hrvatski pravaški pokret) u tom je kontekstu ustvrdio kako ni HDZ ni HSP ne slijede Starčevićev nauk, ističući da je "na prošlim izborima smijenjena neprijateljska vlast, a sada - po svemu sudeći - imamo izdajničku koja odustaje od ključnih projekata za hrvatsku državu".

Izaslanstva pravaških stranaka i udruga položila su vijenac na grob Oca domovine dr. Ante Starčevića na šestinskome groblju.

Vijenac su jutros također položila i izaslanstva Predsjedništva HSP-a, te Hrvatske čiste stranke prava, koja je također danas organizirala svečanu akademiju u povodu obilježavanja 108. godišnjice Starčevićeve smrti.

(Hina) xdm ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara