54.80.217.80 US
 

Objavljena IV. knjiga Fučekova "Moralno-duhovnog života"

Piše:
utorak, 3.5.2005. 11:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Splitski nakladnik Verbum objavio je četvrti svezak knjige hrvatskog teologa moralista Ivana Fučeka "Moralnoduhovni život Predbračna ljubav Bračna Ljubav".

Ovaj svezak iz Fučekova niza "Moralono-duhovni život" obrađuje problematiku predbračne i bračne ljubavi koja je danas možda više nego ikad prije postala i jest tako aktualna," napominje urednik knjige Marko Trogrlić, naglasivši kako "ovaj svezak predstavlja svojevrstan vodič namijenjen svima, a posebice mladima koji osobno traže mnogostruko svjetlo na području problematike spolne ljubavi."

Knjiga "Moralno-duhovni život - Predbračna ljubav - Bračna Ljubav" (638 str.) razlaže spoznajna i praktična pitanja o predbračnoj i bračnoj ljubavi u dva dijela.

Fuček u prvom dijelu raščlanjuje spolnost u empirijskim i humanim znanostima, predmladenačke osjećajne probleme, prijelazno doba puberteta, manifestacije mladenačke i zaručničke ljubavi, pitanja njezine čistoće, ljudsko tijelo u teologiji Svetoga Pavla, mnogostruke utjecaje pornokulture, pitanja spolne nestrpljivosti mladih, predbračne i druge nezakoniti spolnih odnosa, spolno nasilje i politički zločin, razaranje čistoće te pitanja homoseksualnosti.

U poglavljima o bračnoj ljubavi Fuček razlaže učenje Isusa Krista o nerazrješivosti ženidbe i uzvišenost djevičanskoga zvanja, te piše o zaručničkoj ljubavi, psihopedagoškom pogledu i manipuliranju bračnom ljubavi, pitanju pričesti rastavljenih, o građanskom vjenčanju te spolnim poremećajima i nastranosti.

U drugom dijelu autor odgovara na praktična pitanja iz života.

Na kraju knjige objavljene su bilješke, kazalo osoba, pojmova i kratice.

Fučekov niz "Moralno-duhovni život" osim knjige "Predbračna ljubav-Bračna ljubav" sastavljen je od objavljenih knjiga "Osoba-Savjest", "Zakon-Vjera" i "Grijeh-Obraćenje" koje je također objavila splitska nakladna kuća Verbum.

Ivan Fuček (1926.) jedan je od najuglednijih hrvatskih teologa moralista.

Od 1980. do umirovljenja predavao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Autor je 20-tak knjiga na više jezika. Sada je teolog Apostolske penitencijarije u Rimu, odnosno sudišta Rimske kurije za probleme savjesti.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije