54.198.78.121 US
 

Objavljena knjiga "Postmodernizam i kulturni izazovi" teoretičara književnosti Nikite Nankova

Piše:
nedjelja, 11.7.2004. 23:26
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Knjigu jednoga od najcjenjenijih američkih semiotičara slavenskoga podrijetla Nikite Dimitrova Nankova "Postmodernizam i kulturni izazovi" objavilo je Hrvatsko filološko društvo u Biblioteci Književna smotra.

Hrvatskoj kulturnoj javnosti ta je knjiga postala dostupna zahvaljujući prijevodu Marije Paprašarovski. Kako u priopćenju ističe urednica Irena Lukšić, to nije prijevod već objavljene knjige, nego je izdavač naručio rukopis od autora s ciljem da hrvatska javnost upozna tog teoretičara književnosti.

Urednica podsjeća da je Nankov i jedno od najistaknutijih imena suvremene bugarske znanosti o književnosti - uz Juliju Kristevu i Tzvetana Todorova i napominje kako ga podjednako zanimaju goruća teorijska pitanja i povijesno-tipološki pogled na tekući literarni proces tzv. tranzicijskih zemalja.

Dodaje da Nankov kao semiotičar nadahnut Ecovim pogledima, književnost motri kao dio širega kulturnog konteksta u kojemu znakovi opslužuju različite umjetničke nizove, a u tom smislu osobitu pozornost usmjerava na odnose između literature i filma, na točke iz kojih jezik književnosti prelazi u jezik slike i pritom stječe potpuno novi status u percepciji primatelja.

U knjizi je Nankov skupio studije koje s motrišta post-povijesne znanosti o znakovnim sustavima raščlanjuju fenomen umjetničkoga izraza na prijelazu iz XX. u XXI. stoljeće.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U uvodnome tekstu "Sindrom Homo sapiensa" upućuje na osnovne odlike vremena i znanstvenih spoznaja u humanističkoj sferi, na svojevrsnu eksploziju učenosti informatičkoga društva i dominantna duhovna kretanja te daje objašnjenja za svoj pristup fenomenu umjetničkoga jezika i status umjetnine u društvu.

Nankov se u prvome dijelu knjige - Teorija - bavi temeljnim postavkama postmodernizma i trima relevantnim teorijskim sustavima - Ecovim, Ricoeurovim i Sartreovim. U drugome dijelu - Film - raščlanjuje kultne filmove druge polovice XX. stoljeća, a u trećem - Književnost - obrađuje svijest o kulturnim prožimanjima na primjeru najistaknutijeg bugarskog predstavnika modernizma Geo Mileva te analizira fenomen dviju glavnih kulturnih paradigmi XX. stoljeća, "istočnu" - socrealizam i "zapadnu" - postmodernizam.

Nikita Dimitrov Nankov rođen je 1956. godine u Sofiji, u obitelji diplomata. Na Sofijskom sveučilištu Sv. Kliment Ohridski završio je studij engleskoga jezika i književnosti (1981.). Doktorirao je na temi stvaralaštva Edgara Allana Poea. Obrazovanje je nastavio u Americi. Obranio je i disertaciju o djelu A.P. Čehova. Predaje poredbenu književnost na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu. Autor je više od stotinu znanstvenih i dvjesto umjetničkih radova.

(Hina) xpp/xip yjn

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije