54.80.123.20 US
 

Od 1. travnja Zagrepčani će plaćati usluge pročišćavanja otpadnih voda?

Piše:
utorak, 16.3.2004. 13:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VIJEĆE za zaštitu potrošača Grada Zagreba dalo je pozitivno mišljenje na tarifu nove usluge za pročišćavanje otpadnih voda, priopćilo je danas to Vijeće, a hoće li i od kada Zagrepčani plaćati tu uslugu odlučit će gradske vlasti, doznaje Hina u Gradskom poglavarstvu.

Tarifa komunalne usluge pročišćavanja otpadnih voda za kućanstva bi po kubnom metru isporučene vode, bez PDV-a iznosila 1,734 kune, za ostale korisnike 7,026 kuna, a korisnici industrijskih zdenaca plaćali bi 7,026 kuna.

Vijeće za zaštitu potrošača navodi, da će pročišćavanja otpadnih voda od 1. travnja do 31. prosinca ove godine iznositi oko 28 milijuna eura te da se procjenjuje da će potrošnja pitke vode u kućanstvima biti nešto više od 34 milijuna kubnih metra, a u gospodarstvu i ostalim potrošačima oko 26 milijuna kubnih metara.

Osnovica za obračun naknade za pročišćavanje otpadnih voda je količina isporučene vode putem vodoopskrbnog sustava, a za potrošača korisnika industrijskih zdenaca količina iscrpljene vode.

U skladu sa zakonskom obvezom o zaštiti voda, kao i činjenici da Grad Zagreb ne može provesti potrebnu zaštitu voda i vodocrpilišta zbog blizine kanalizacijskog sustava, bila je nužna izgradnja infrastrukturalnih objekata sa središnjim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda. Taj uređaj izuzetno je važan i za očuvanje postojećih i potencijalnih vodocrpilišta Grada Zagreba i čitavog područja toka rijeke Save nizvodno od Zagreba. Uz suglasnost i dogovor Poglavarstva Grada Zagreba i Hrvatskih voda, za izgradnju središnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda izabran je koncesijski model financiranja modelom koncesije BOT (izgradi-upravljaj-prenesi).

Ta se izgradnja provodi prema utvrđenom Terminskom planu, a prva faza mehaničkog stupnja pročišćavanja otpadnih voda bit će u funkciji od 1. travnja ove godine, navodi Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba u današnjem priopćenju.

(Hina) pp/xbma ysšh

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije