54.166.212.152 US
 

Odluke vlade o V. Lencu, IPK Osijek, Kim Karlovac, Brodosplitu

Piše:
četvrtak, 10.7.2003. 16:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVASTKA Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici informirana o tijeku pregovora kreditora o financijskom restrukturiranju Brodogradilišta Viktor Lenac d.d., Rijeka.

Postignut je dogovor da se situacija u brodogradilištu riješi na način da vjerovnici svoja potraživanja pretvore u vlasničke udjele, odnosno obveze po kreditima reprogramiraju na dugi rok uz podršku s novim kreditima. Investitori će osigurati dodatnih 28,7 milijuna EUR, od čega će Vlada osigurati iznos od 2,5 milijuna EUR (na ime obveze Nove banke i Privredne banke Zagreb). Ta će sredstva Vlada osigurati iz kredita banaka uz državno jamstvo, stoji u priopćenju sa zatvorene sjednice.

Vlada je usvojila i prijedlog financijske konsolidacije i privatizacije društva IPK d.d. Osijek. te donijela Odluku o davanju suglasnosti za zaduženje Hrvatskom fondu za privatizaciju, u iznosu od 102, 5 milijuna kuna za otkup dionica dioničkog društva IPK Osijek iz portfelja Slavonske banke d.d. Osijek (Slavonska banka) i Slavoning d.o.o. Osijek.

Vlada je informirana o tijeku privatizacije PIK-a Vrbovec d.d., Vrbovec.

Također je donijela odluku o davanju suglasnosti za zaduženje Hrvatskom fondu za privatizaciju za otkup tražbina Slavonske banke prema IPK Ratarstvo stočarstvo, IPK Tvornica šećera i IPK Croatia i to u iznosu od 58.9 milijuna kuna za otkup tražbine koju s danom 31. svibnja, u istom iznosu, ima Slavonska banka prema IPK Tvornici šećera, zatim u iznosu od 78.8 milijuna kuna za otkup tražbine koju s danom 31. svibnja, u istom iznosu, ima Slavonska banka prema IPK Ratarstvo stočarstvo i u iznosu od 18 milijuna kuna za otkup tražbine koju s danom 31. svibnja, u istom iznosu, ima Slavonska banka prema IPK Croatia.

Slavonska će banka, ukoliko se s nekom drugom bankom ne sklopi povoljniji ugovor, kreditirati Hrvatski fond za privatizaciju pod uvjetima pod kojima je sklopila ugovor o reprogramu, odnosno tri godine počeka, sedam godina otplate uz kamatu od osam posto. Vlada je prihvatila model privatizacije društava kćeri prema kojem će dioničari IPK Osijek svoje dionice zamijeniti za dionice društava kćeri iz IPK sustava radi omogućavanja njihove privatizacije od strane Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Vlada je prihvatila Prijedlog mjera financijske konsolidacije i privatizacije društva KIM Mljekara Karlovac d.d., Karlovac te donijela Odluku o davanju suglasnosti za zaduženje Hrvatskom fondu za privatizaciju za otkup tražbina Karlovačke i Nove banke prema društvu KIM Mljekara d.d. Karlovac. Suglasnost se daje za zaduženje kod poslovnih banaka do iznosa od pet milijuna kuna za otkup tražbine Karlovačke banke u iznosu od 17 milijuna kuna te do iznosa od tri milijuna kuna za otkup tražbine Nove banke u iznosu od 21,7 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva s ukupnim potraživanjem u iznosu od 10.6 milijuna kuna sa stanjem od 31. prosinca 2001. sudjeluje u Planu financijske konsolidacije KIM-a, na način da se 2,6 milijuna kuna pretvori u vlasnički ulog, a sa osam milijuna kuna pokrije gubitak KIM-a.

Hrvatski fond za privatizaciju s ukupnim potraživanjem od 97 milijuna kuna sudjeluje također u Planu konsolidacije na način da se 24 milijuna kuna pretvori u vlasnički udjel, a sa ostatkom pokrije gubitak KIM-a.

Na isti način u Planu konsolidacije sudjeluje i Ministarstvo financija s ukupnim potraživanjem u iznosu od 8,8 milijuna kuna. Iznos od oko dva milijuna kuna pretvorit će se u vlasnički udjel, a ostatkom će se pokriti gubitak KIM-a.

Hrvatski fond za privatizaciju zadužen je da u roku od sedam dana, na temelju pozivnog natječaja, obavi razgovore s potencijalnim partnerima zainteresiranim za privatizaciju KIM-a, a Ministarstvo gospodarstva da, u roku od 15 dana, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva i Hrvatskim fondom za privatizaciju, predloži Vladi prijedlog akta kojim će se utvrditi uvjeti prodaje KIM-a Karlovac.

Vlada je danas donijela Odluku o davanju državnog jamstva Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, i/ili nekoj drugoj domaćoj banci za financijsko praćenje novogradnje u Brodosplit Brodogradilištu d.o.o., Split.

Donesena je i Odluka o objavi javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije za gospodarsko korištenje luke posebne namjene - Brodogradilišta Šibenik. Koncesija se dodjeljuje na razdoblje od 32 godine.

Vlada je donijela Odluku o dodjeli koncesije za izgradnju i gospodarsko korištenje lučke infrastrukture i suprastrukture u luci Plomin.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije