54.158.248.167 US
 

Odobrena državna jamstva za zaduženje ARZ-a od 55 milijuna eura i HŽ-ov kredit od 650 milijuna kuna

Piše: Media servis
ponedjeljak, 1.7.2013. 15:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Index (Arhiva)

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je još dva državna jamstva za izgradnju i održavanje infrastrukture poduzetnicima HŽ-u i Autocesta Rijeka-Zagreb.

"Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je državnu potporu u obliku jamstva Vlade Republike Hrvatske za kreditno zaduženje HŽ Infrastrukture kod Erste & Steiermaerkische Bank. Kredit od 650 milijuna kuna HŽ će koristiti za financiranje planiranih aktivnosti održavanja infrastrukturnih kapaciteta radi sigurnog odvijanja i regulacije prometa, sukladno Planu poslovanja za 2013. Budući da je riječ o osiguranju nesmetanog upravljanja infrastrukturom, a da je banka kreditor kao najpovoljnija izabrana putem javnog natječaja, Agencija je ocijenila da državno jamstvo ne predstavlja državnu potporu ni HŽ Infrastrukturi ni banci kreditoru.


Agencija je također odobrila državnu potporu u obliku jamstva koje Vlada RH daje u korist zajednice ponuditelja za kreditno zaduženje poduzetnika Autocesta Rijeka-Zagreb. Kredit od 55 milijuna eura koristit će se u svrhu otplate anuiteta postojećih kredita kojima su već izdana državna jamstva, a koji su korišteni isključivo za izgradnju autoceste Rijeka-Zagreb.

Ulaganje u cestovnu infrastrukturu je od općeg interesa za RH, a ARZ je zadužen za gospodarenje javnim cestama kao općim dobrom, koje su, uz to, otvorene svim korisnicima, potencijalnim i sadašnjim, pod jednakim uvjetima. Kao i u slučaju jamstva za HŽ infrastrukturu, riječ je o osiguranju nesmetanog upravljanja infrastrukturom, a kreditori su izabrani putem transparentnog natječaja te je stoga Agencija odlučila da ovo državno jamstvo ni u jednom slučaju ne predstavlja državnu potporu", priopćili su iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije