54.156.37.174 US
 

Okrugli stol o povratku nesrba u Banja Luku

Piše:
petak, 11.7.2003. 18:10
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MOGUĆNOSTI povratka Hrvata i Bošnjaka u Banju Luku uz identificiranje glavnih zapreka procesu povratka bile su tema okruglog stola održanog u petak uz sudjelovanje dvojice potpredsjednika Republike Srpske Ivana Tomljenovića i Adila Osmanovića, ministara u Vladi RS te najviših predstavnika gradskih vlasti.

Skup je organizirala Udruga povratnika i Banjalučana iz dijaspore, koja objedinjava rad svih klubova Hrvata i Bošnjaka u inozemstvu, a temeljna je njezina zadaća izboriti se za mogućnosti održivog povratka Banjalučana.

Do kraja 2003. tri preostale tisuće građana povratit će svoju imovinu, a to je ohrabrujući podatak, istaknuli su sudionici.

Udruga je, međutim, upozorila na neke zapreke održivom povratku. Nedopustivo je, kazala je, da iako je od rata proteklo gotovo osam godina, mnoge ulice i četvrti i danas nose neprihvatljiva imena, primjerice ozloglašenih četničkih zapovjednika.

Nabrojano je i nekoliko zabrinjavajućih podataka o stanju nesrpskog stanovništva. Istraživanja timova socijalnih radnika ove Udruge nedvojbeno su pokazala da je u posljednje dvije godine zabilježen zabrinjavajući pad nataliteta u obiteljima povratnika Hrvata i Bošnjaka.

Također zabrinjava više nego simboličan broj nesrba zaposlenih u državnim, općinskim i javnim stanovama i službama, te kompliciran i dugotrajan put pribavljanja dokumentacije potrebnih za oživljavanje obrta.

S obzirom da će se, temeljem ustavnih amandmana i na osnovi popisa stanovništva iz 1991., mjesta u državnoj i općinskoj upravi ubuduće popunjavati javnim natječajima (a to isključuje sadašnje raspoređivanje kadrova prema stranačkoj i nacionalnoj pripadnosti) Udruga će se angažirati na sastavljanju popisa različitih profila - kako u inozemstvu tako i u Bosni i Hercegovini - koji bi se trebali natjecati za slobodna radna mjesta, odnosno dužnosti.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije