54.80.103.120 US
 

Osijek: Drempetić o poslovanju HŽ-a

Piše:
srijeda, 5.2.2003. 14:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Uprave Hrvatskih željeznica Marijan Drempetić (HŽ) izjavio je danas u Osijeku kako je teretni promet HŽa prošle godine bio za devet a putnički za dva posto veći te da HŽ tako kani nastaviti kako bi 2005. troškove podmirivao prihodima.

Na sastanku s osječko-baranjskim županom Ladislavom Bognarom, predstavnicima HŽ-a s osječkoga područja i nekoliko sindikalnih udruga Drempetić je kazao kako preustroj HŽ-a ´iziskuje neke bolne mjere´, ali da se na osječkome području ´ne očekuje bitnije smanjenje broja zaposlenih´. S obzirom na planirana ulaganja na tome području očekuje se i zapošljavanje novih ljudi, dodao je.

Najavio je da HŽ do 2005. na koridorima 10, 5b i 5c kani postići paneuropske prometne standarade te da će radovi na sjevernom dijelu koridora 5c (Budimpešta - Ploče) početi ove godine.

Kazao je da HŽ želi obnoviti u ratu oštećenu prugu Osijek - Vinkovci, ali da treba novčanu pomoć Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije za cjelovito razminiranje i buduće funkcioniranje.

Budući da su sindikalni predstavnici zatražili da u preustroju osječki HŽ bude jedno od prometnih čvorišta te sjedište jednog od pet čvornih koordinatora, Dremepetić je kazao kako o tome još nije odlučeno te da je riječ o ´rješivu pitanju´.

Zamoljen da komentira najavu prosvjeda Sindikata hrvatskih željezničara Drempetić je kazao da je to legalno sredstvo izražavanja nezadovoljstva te da taj sindikat ´zastupa dio zaposlenika koji nisu pristupili kolektivnom ugovoru´.

´Sindikalne zahtjeve ne bih komentirao. Za većinu sindikata i zaposlenika HŽ-a kolektivni ugovor je prihvatljiv i Uprava se ne može posebno sa svakim sindikatom dogovarati o cijeni i uvjetima rada´, rekao je Drempetić.

Dodao je kako su kolektivni ugovor potpisali sindikati koji zastupaju 80 posto zaposlenika u HŽ-u te da je Uprava prihvatila mišljenje većine.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije