OSIJEK: Plan natapanja prije poljoprivredne sezone

Plan natapanja u Osječkobaranjskoj županiji trebao bi završiti prije iduće poljoprivredne sezone, a osim analize agroekoloških uvjeta proizvodnje plan će obuhvatiti tehnološke osnove toga projekta i proračun isplativosti, zaključeno je danas na prvoj sjednici županijskog Povjerenstva za natapanje.

Župan Krešimir Bubalo kazao je kako se ove godine očekuje izradba plana natapanja, što će Osječko-baranjska županija financirati s oko milijun kuna, a uložit će još 500.000 kuna u njegovu provedbu. Bubalo je predložio Povjerenstvu da se projekt kandidira za različite europske fondove.

Kako je istaknuto, od 240.000 hektara obradive zemlje u Županiji trenutačno se natapa samo 311 hektara, a jedan od preduvjeta za izradbu plana natapanja jest i izradba prostornih planova jedinica lokalne samouprave, što je do sada učinio samo manji broj gradova i općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozoreno je da treba čistiti kanalsku mrežu 3. i 4. stupnja, jer se zbog začepljenja te mreže od nedavnih kiša voda izlila na polja. Također je upozoreno da se u Hrvatskoj natapa 0,3 posto ukupnih poljoprivrednih površina, a u zemljama Europske unije oko 10 posto.

Za predsjednika Povjerenstva izabran je župan Krešimir Bubalo, a na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatskih voda i osječkoga Poljoprivrednog fakulteta.

(Hina) xivuč ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara