54.167.196.208 US
 

Oslobađajuća presuda Đapiću duboko vrijeđa hrvatsku akademsku zajednicu

Piše:
srijeda, 13.4.2005. 17:46
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i športa i Sveučilište u Zagrebu su se u očitovanjima o obrazloženju presude Općinskoga suda u Splitu vezanoj uz predmet "lažnog magisterija" Ante Đapića usuglasili da "takvo obrazloženje duboko vrijeđa hrvatsku akademsku zajednicu".

U obrazloženju te presude, koju su prenijeli hrvatski mediji, navodi se da je "većina magistarskih radova na hrvatskim sveučilištima prepisana, a da za to ionako nitko ne odgovara pa zašto onda jednog političara pozivati na red".

S tim u vezi, u priopćenju Ministarstva ističe se kako navodi da je "prepisivanje znanstvenih radova na našim sveučilištima redovita i uobičajena pojava ne odgovaraju istini i duboko vrijeđaju hrvatsku akademsku zajednicu."

To je, stoji u priopćenju, zajednički stav rektora hrvatskih sveučilišta, Hrvatskoga studentskog zbora i Ministarstva postignut na zajedničkoj sjednici održanoj danas u Zagrebu.

"Ne ulazeći u samu odluku o kaznenoj odgovornosti ističemo da neistinita i paušalna tvrdnja koju je izrekao sudac, upravo zbog autoriteta koje bi pravosuđe i presude koje ono donosi trebalo imati, predstavlja grubo zadiranje u vrijednosti koje afirmiraju stručni i znanstveni rad i motiviraju mlade ljude na uključivanje u znanstvene i obrazovne procese", navodi se u priopćenju.

U današnjoj izjavi Sveučilišta u Zagrebu hrvatskoj javnosti stoji pak da to sveučilište, kao najstarije i najveće u Republici Hrvatskoj i svi članovi te akademske zajednice, smatraju da je spomenutom tvrdnjom koju je prenio cjelokupni hrvatski tisak "povrijeđen njihov ugled i omalovažen njihov mukotrpan dugogodišnji rad kao znanstvenika u edukaciji studenata te narušena sveučilišna autonomija i akademska sloboda".

Predsjednik HSP-a Anto Đapić i Boris Kandare nepravomoćno su oslobođeni 4. travnja na Općinskom sudu u Splitu optužbe za počinjenje kažnjivih djela poticanja, odnosno zloporabe položaja i ovlasti u slučaju "lažnog magisterija". U izricanju presude je rečeno da bi se pitanjem Đapićevog "lažnog magisterija" trebalo baviti Fakultetsko vijeće splitskog Pravnog fakulteta koje mu je dodijelilo akademski stupanj magistra pravnih znanosti.

U obrazloženju dijela oslobađajuće presude Kandareu navedeno je da "mentor ne može nikomu dati magisterij, nego o tome odlučuje povjerenstvo Pravnog fakulteta koje je, po stajalištu suda, odgovorno za to što je Đapić promaknut u magistra pravnih znanosti".

Zbog bitnih povreda zakona te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je danas Županijskom sudu žalbu na prvostupanjsku oslobađajuću presudu kojom su Đapić i Kandare oslobođeni optužbe za poticanje, odnosno zloporabu položaja i ovlasti u slučaju "lažnog magisterija".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije