OTVORENA IZLOŽBA O HVARSKOM ARSENALU I KAZALIŠTU

U Etnografskom muzeju u Zagrebu večeras je otvorena izložba "Hvarski Arsenal i Kazalište kontinuitet i obnova", kojoj je cilj ukazati na vrlo teško stanje tih dvaju kapitalnih objekata otoka Hvara čija povijest seže u 13. stoljeće.

Izložba predstavlja povijest, značenje i probleme te potiče na kreativnije iznalaženje rješenja socijalne, kulturne, a ponajviše same fizičke opstojnosti hvarskog Arsenala i povijesnog kazališta jer, kako ističu priređivači izložbe, značenje tih dviju znamenitosti grada i otoka Hvara prelazi lokalne, otočke okvire.

Obnovu Arsenala vodi konzervatorski Odjel Ministarstva kulture sa sjedištem u Splitu. Hrvatski Odbor za UNESCO pokrovitelj je ove izložbe, a znatnu financijsku potporu za njezino postavljanje omogućila su ministarstva kulture i javnih radova, Uprava za razvoj otoka, grad Hvar i Splitsko-dalmatinska županija.

Hvarski Arsenal počela je graditi Venecija u prvoj polovici 14. stoljeća, a trebao joj je poslužiti kao uporište u plovidbi Jadranom, ali i kao zimovalište venecijanske flote, a za to je bilo nužno osposobiti luku i lučke uređaje.

Sadašnja zgrada Arsenala počela se graditi oko 1530. godine i bila je dovršena oko 1559. Turskim napadom na Hvar 1571. te eksplozijom baruta 1579. u gradskoj tvrđavi Arsenal je doživio teška oštećenja. Iste godine, kako se ističe u Katalogu izložbe, počelo je popravljanje te pregrađivanje Arsenala što je potrajalo sve do 1612. godine.

Prema jednom izvješću mletačkom duždu, Arsenal je bio najljepša, najdostojnija i hvale najvrjednija zgrada Dalmacije. Nakon premještanja venecijanske flote iz Hvara u Kotor, grad je počeo stagnirati što se posebno osjetilo padom Venecije pod Austriju kada se Arsenal počinje koristiti u vojne svrhe.

U prošlom stoljeću 1957. taj je prostor preuređen u umjetničku galeriju, a toj svrsi i danas služi i pod nadzorom je Muzeja hvarske baštine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednom dijelu Arsenala 1612. godine izgrađeno je hvarsko kazalište, najstarije kazalište u Europi, te se grad Hvar u tome mogao mjeriti s vodećim europskim gradovima Parizom, Venecijom i Londonom. To renesansno kazalište bilo je dostupno svim staležima za razliku od europskih kazališta koja su bila namijenjena visokim staležima.

Arsenal i kazalište, po riječima priređivača izložbe, danas se nalaze u vrlo teškom stanju i njihovo je korištenje vrlo riskantno pa je zbog toga i pokrenuta inicijativa da se zaštite ta dva važna spomenika hrvatske kulturne baštine.

Na izložbi je radila ekipa stručnjaka, koju je predvodila Mirjana Kolumbić, viša kustosica Muzeja hvarske baštine. Autorica likovnog identiteta i postava izložbe je Latica Ivanišević, a stanje arsenala i kazališta prikazano je kroz velike fotografije na panoima te predmetima koji se nalaze u Muzeju hvarske baštine, a svjedoče o nekadašnjem intenzivnom životu tih dvaju prostora.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture Goranka Horjan-Kovačić, ističući da će Ministarstvo kulture potpomoći očuvanje i revitalizaciju tih dvaju objekata.(Hina) xta yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara