Pariz: Vojnim mimohodom obilježen nacionalni praznik

NAKON tradicionalnog vojnog mimohoda na Elizejskim poljanama, koji je prošao u znaku proslave stote obljetnice britanskofrancuske "Srdačne Antante" i uz sudjelovanje postrojbi različitih rodova britanske vojske, predsjednik Jacques Chirac je u televizijskom obraćanju naciji iznio vladin program za sljedeće trogodišnje razdoblje i najavio održavanje referenduma o europskome ustavu.

Zajedničkim mimohodom britanskih i francuskih postrojbi duž najljepše pariške avenije, u kojem su se vojnici Royal Marine, kraljičini "grenadiri", pripadnici odreda Kings Troop Royal Horse Artillery ili akrobatska eskadrila Royal Air Forcea pridružili elitnim odredima svih rodova francuske vojske, obilježen je ne samo francuski nacionalni praznik već i posljedni čin ovogodišnje proslave stote obljetnice francusko-britanskog saveza, poznatog pod nazivom " Srdačna Antanta ".

Na svečanoj tribini, na središnjem pariškom trgu Concord, uz francuskog predsjednika Chiraca, premijera Jean-Pierrea Raffarina i članove vlade u punom sastavu, mimohodu je bio nazočan i britanski ministar obrane Geoffrey Hoon.

Nakon tradicionalnog prijema u vrtu Elizejske palače, kojemu je i vrijeme išlo u prilog, poslije višednevnih padalina i za srpanj neoubičajeno niskih temperatura, s velikom pozornošću očekivan je televizijski intervju koji predsjednik Francuske Republike tradicionalno daje svakog 14. srpnja.

U ovom devetom nastupu otkad je izabran na najvišu funkciju, Chirac je ponajprije odredio opći okvir vladine politike u sljedeće tri godine, to jest do isteka njegova drugog mandata, u kojem značajno mjesto zauzima nastavak započetih reformi zdravstva, školstva, radnog tjedna od 35 sati - u očekivanju povratka privrednog rasta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se prvi put javnosti nakon regionalnih i europskih izbora na kojima je bila sankcionirana vladina politika, Chirac je naglasio značenje "nacionalne kohezije" i skladnog funkcioniranja državnih institucija, posebno vlade, te u tom kontekstu uputio vrlo oštro upozorenje kako neće " dopustiti slabljenje vladine solidarnosti " u sljedećem razdoblju, niti polemike " nadahnute politikom s malim slovom ", u čemu se prepoznaje napad na ministra Nicolasa Sarkozyja.

Izbjegavajući izravnu polemiku, Chirac se pokazao borbeniji nego ikada, govoreći čak i o predsjedničkoj ingerenciji "smjenjivanja s funkcija", ukoliko se nastavi dovođenje u pitanje vladine politike, aluzija na ambicioznog ministra financija i njegove više puta opetovane kritike na račun vlade ili samog predsjednika i samostalne nastupe u javnosti, kao što je primjerice njegov nedavni intervju u Le Mondeu, koji je primljen kao objava predsjedničkog programa i otvoreni izazov na samo dva dana prije Chiracova televizijskog interviewa.

Nakon što je osudio komunitarizam suprotan francuskoj političkoj tradiciji, kao i svaki oblik rasizma, Chirac je najavio održavanje referenduma iduće godine o europskome ustavu : "Francuzi su izravno zainteresirani, oni će izravno biti i konzultirani ". Time je Chirac izašao u susret željama većeg dijela francuske političke klase i u svijet, posebno u Europu, poslao najvažniju poruku svoga današnjeg nastupa.

(Hina)xfcet ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara