Počeli Marulićevi dani

U Splitu je večeras, svečanim otvaranjem i premijernom izvedbom predstave splitskog HNK "Otok Svetog Ciprijana" Lade Martinac Kralj, u režiji Ivice Kunčevića, počeo 14. festival hrvatske dramske riječi i autorskog kazališta "Marulićevi dani" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan prenio je pozdravne riječi ministra Bože Biškupića kojima splitskom HNK čestita na kontinuitetu održavanja te manifestacije, kulturnog događaja iznimne važnosti za hrvatsku kulturu.

Dodijeljene su i nagrade Ministarstva kulture za najbolji novi dramski tekst u 2003. godini. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 58 tekstova. Povjerenstvo je, prema riječima predsjednice Sanje Nikčević, bilo ugodno iznenađeno kvalitetom dramskog pisma i brojem zanimljivih dramskih tekstova koje su procjenjivali kao literalna djela s posebnim vrednovanjem njihovih izvedbenih potencijala kao i odnosa prema suvremenosti.

Dodijeljeno je ukupno pet nagrada "Marin Držić". Treću nagradu dijele Darko Lukić i Ivan Letinić za "Nadu iz Ormara" i "Sedam godina života". Druga je pripala Miru Gavranu i Amiru Bukviću za "Zabranjeno smijanje" i "Aristotela u Bagdadu", a prva Dubravku Mihanoviću za "Žabu". Osim njih povjerenstvo je odlučilo istaknuti i preporučiti još deset djela. Dobitnicima je uručena skulptura, rad akademskog kipara Damira Matošića.

Dobitnicima nagrade ministar je, uputivši im čestitke, istaknuo vrijednost njihovih djela u obogaćivanju hrvatskog dramskog pisma izražavajući nadu kako će predstave koje će nastati na tim tekstovima biti važan dio hrvatskog kazališta.

Do 28. travnja splitska će publika na 14. Marulićevim danima vidjeti 10 predstava splitskog, varaždinskog, riječkog i zagrebačkog HNK, zatim teatra Kufer, ADU, Gavela, Teatra andTD i Exit iz Zagreba te Trafik iz Rijeke i, prvi put, jednog kazališta iz Srbije i Crne Gore - beogradskog Ateljea 212 s predstavom Tene Štivičić "Dvije" u režiji Snježane Banović, u odabiru izbornika Jasena Boke. Izvan konkurencije bit će izvedena predstava splitskog HNK "Hajdemo skakati po tim oblacima" Elvisa Bošnjaka koja je sinoć imala premijeru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večerašnja premijera, "Otok Svetog Ciprijana", djelo je nastalo na temelju novela Ranka Marinkovića. Glavne uloge tumače Ratko Glavina i Pero Kvrgić. Glavina je u posljedni trenutak uskočio umjesto Borisa Dvornika koji je od sudjelovanja i igranja fizički prezahtjevne uloge odustao zbog bolesti.

Danas je poslijepodne u dvorištu HNK već izvedena prva predstava ovogodišnjih dana. Riječ je o teatru Kufer iz Zagreba s predstavom "U noći" Ksavera Šandora Gjalskog u režiji Tomislava Pavkovića. Sutra je na rasporedu Krležin "Hrvatski bog Mars" varaždinskog HNK u režiji Ozrena Prohića.

Najvažniji dio ovogodišnjih "Marulićevih dana", uz dramske predstave, prema riječima organizatora, novi je popratni program od 22. do 24. travnja pod nazivom "Hrvatski dramatičar u središtu" tijekom kojega će se na okruglom stolu "Kakve Marulićeve dane želimo?" raspravljati o promjeni koncepcije Marulićevih dana. Danas je otvorena i izložba "Hrvatska drama i teatrologija u knjizi i periodici 1990.-2004.", a idućih će se dana predstaviti i petorica autora dobitnika nagrade "Marin Držić".

Na kraju festivala bit će dodijeljeno 11 nagrada "Marul" u devet kategorija te nagrade publike i medijskog pokrovitelja "Slobodne Dalmacije" prema glasovima njezinih čitatelja.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara