POČEO DUGI KRUG POKRAJINSKIH IZBORA U FRANCUSKOJ, LJEVICA SE SMATRA FAVORITOM

Francuzi su počeli u nedjelju glasati u drugom izbornom krugu pokrajinskih izbora koji bi, prema analizama, trebali završiti pobjedom oporbene ljevice i otvoriti put za promjenu vlade. L

Oko 42 milijuna birača pozvano je od 8 ujutro do 20 sati birati svoje predstavnike u pokrajinskim tijelima vlasti, a vladajuća desnica, koja od 1998. godine kontrolira 14 od 22 francuske pokrajine mogla bio izgubiti vlast u njih pet, a u najgorem slučaju, u 12 pokrajina.

Desnica se nada pokrpati štetu tako što će proteti socijalistima simboličnu parišku regiju, najveću, s 11 milijuna stanovnika, a igra će se voditi, kako su pokazala predizborna ispitivanja, u nekoliko postotaka glasova.

U prvome krugu, održanome 21. ožujka, ljevica - socialisti, komunisti i Zeleni - izbila je u vodstvo s 40 posto glasova, odnosno šest postotaka prednosti nad desnicom okupljenom u UMF (Unija za predsjedničku većinu) predsjednika Jacquesa Chiraca i centristima iz UDF-a. Oni su zajedno osvojili 34 posto dok je krajnja desnica dobila 16 psoto.

Pokrajinski izbori dobar su pokazatelj 'disanja' biračkog tijela dvije godine nakon što je počeo mandat predsjednika Chiraca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednost ljevice pokazuje, prema komentatorima, nezadovoljstvo Francuza time kako vlada vodi gospodarska i socijalna pitanja. Proteklih su mjeseci nastavnici, medicinski djelatnici, znanstvenici i vatrogasci prosvjedovali protiv vladinih planova kresanja javnog deficita i smanjenja socijalnih prava.

Bez ozbira na rezultate, vlada je obećala nastaviti reforme ili ih čak ubrzati kako bi dala nov poticaj gospodarstvu prije idućih predsjedničkih izbora 2007.

Pobjeda ljevice mogla bi dovesti do smjenjivnja pojedinih ministara, a najveći bi gubitnik mogao biti, spekuliraju mediji, premijer Jean-Pierre Raffarin

(Hina) xrt yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara